Verschillende Soorten Snurken

Dit artikel bespreekt verschillende soorten snurken, zoals neussnurken, mondsnurken, tongsnurken, positionele snurkers en obstructieve slaapapneu (OSA) snurkers. Voor elk type worden kenmerken en mogelijke behandelingsopties beschreven, variërend van levensstijlaanpassingen tot medische therapieën. Het benadrukt het belang van effectieve behandeling voor een goede nachtrust en waarschuwt voor het zoeken van medische hulp bij ernstige gevallen.

Verschillende Soorten Snurken

Oorzaken, Kenmerken en Behandelingsopties

Snurken is een geluid dat wordt veroorzaakt door trillingen van de zachte weefsels in de keel en de mond tijdens de slaap. Het kan variëren van licht gesnurk tot luid en hinderlijk geluid. Het is belangrijk om te weten dat snurken niet slechts één enkel fenomeen is, maar dat er verschillende soorten snurken bestaan. Laten we de kenmerken en oorzaken van elk van deze typen verkennen en ontdekken hoe we ze effectief kunnen behandelen.

I. De Oorzaken van Snurken

Voordat we dieper ingaan op de verschillende soorten snurken, is het belangrijk om de oorzaken van snurken te begrijpen. Snurken treedt op wanneer de luchtwegen gedeeltelijk worden geblokkeerd tijdens de slaap. Dit kan gebeuren als gevolg van verschillende factoren, waaronder:

 1. Ontspanning van de spieren: Tijdens de slaap ontspannen de spieren in de keel en de tong, wat kan leiden tot vernauwing van de luchtwegen.
 2. Overgewicht: Overgewicht kan overtollig vet in de nek en de keelstreek veroorzaken, waardoor de luchtwegen worden vernauwd en snurken wordt bevorderd.
 3. Alcohol en slaapmiddelen: Het gebruik van alcohol en bepaalde medicijnen kan de spieren in de keel verslappen, wat de kans op snurken vergroot.
 4. Anatomie van de luchtwegen: Sommige mensen hebben van nature smallere luchtwegen of afwijkingen in de anatomie van de neus of keel, wat snurken kan veroorzaken.

II. Verschillende Soorten Snurken

1. Neussnurken

Neussnurkers hebben vaak moeite met neusademhaling. Tijdens het slapen kan een verstopte neus of congestie ervoor zorgen dat ze door hun mond gaan ademen. Het snurkgeluid is meestal lichter en wordt voornamelijk geproduceerd tijdens het inademen door de neus. De oorzaken van neussnurken kunnen variëren van allergieën tot anatomische afwijkingen, zoals een kromme neustussenschot.

Behandelingsopties voor neussnurken zijn onder meer het gebruik van neussprays, het verwijderen van allergenen in de slaapomgeving en in sommige gevallen zelfs een chirurgische correctie om anatomische problemen op te lossen.

2. Mondsnurken

Mondsnurkers hebben de neiging hun mond open te houden tijdens het slapen. Het snurken komt voornamelijk uit de keel en mondholte. Het kan luid en hinderlijk zijn. Mondsnurken wordt vaak veroorzaakt door verslapte spieren in de keel en mond.

Behandelingsopties voor mondsnurken omvatten het dragen van een speciale anti-snurkbeugel die de kaak en tong in de juiste positie houdt. Het vermijden van alcohol en slaapmiddelen kan ook bijdragen aan het verminderen van mondgerelateerd snurken.

3. Tongsnurken

Tongsnurken ontstaat doordat de tong tijdens het slapen naar achteren in de keel zakt, waardoor de luchtwegen worden belemmerd. Dit type snurken heeft vaak een dieper en luider snurkgeluid.

Behandelingsopties voor tongsnurken omvatten specifieke oefeningen om de tongspieren te versterken en het gebruik van anti-snurkbeugels.

4. Positionele Snurkers

Positionele snurkers ervaren snurken alleen wanneer ze in een specifieke slaaphouding liggen, meestal op hun rug. Het snurken stopt of vermindert wanneer ze van positie veranderen.

Behandelingsopties voor positionele snurkers omvatten het aanleren van slaaphoudingen die het snurken verminderen en het gebruik van anti-snurkkussens of -apparaten.

5. Snurken door Obstructieve Slaapapneu (OSA)

Obstructieve Slaapapneu (OSA) is een ernstigere vorm van snurken waarbij de luchtwegen herhaaldelijk volledig worden geblokkeerd tijdens de slaap. Dit kan leiden tot ademstops en verstikking, waardoor de slaap wordt onderbroken. OSA kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hoge bloeddruk en hartproblemen.

De meest effectieve behandeling voor OSA is Continue Positieve Luchtwegdruk (CPAP) therapie, waarbij een masker en luchtdruk worden gebruikt om de luchtwegen open te houden. Levensstijlaanpassingen zoals gewichtsverlies en het vermijden van alcohol kunnen ook helpen bij de behandeling van OSA.

Verschillende Soorten Snurken

III. Levensstijlaanpassingen voor het Beheersen van Snurken

Naast specifieke behandelingsopties voor elk type snurker, zijn er enkele levensstijlaanpassingen die kunnen helpen bij het verminderen van snurken:

 • Gewichtsverlies: Voor degenen die overgewicht hebben, kan gewichtsverlies de druk op de luchtwegen verminderen en snurken verminderen.
 • Vermijden van alcohol en slaapmiddelen: Het gebruik van alcohol en slaapmiddelen verslapt de spieren in de keel en de tong, wat snurken kan veroorzaken of verergeren.
 • Stoppen met roken: Roken kan ontstekingen en zwelling in de luchtwegen veroorzaken, wat het snurken kan verergeren.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan de spiertonus verbeteren en helpen bij gewichtsbeheersing, wat beide de kans op snurken kan verminderen.
 • Hydratatie: Voldoende hydratatie kan slijmvliesirritatie in de keel verminderen en snurken helpen voorkomen.

IV. Wanneer Medische Hulp Zoeken?

Hoewel de meeste gevallen van snurken geen ernstig gezondheidsprobleem zijn, is het belangrijk om medische hulp te zoeken als u of uw partner tekenen opmerkt van ernstige aandoeningen zoals obstructieve slaapapneu (OSA). Enkele waarschuwingssignalen zijn onder andere:

 • Luide en onregelmatige snurkgeluiden die gepaard gaan met ademstops tijdens de slaap.
 • Ernstige vermoeidheid overdag, slaperigheid tijdens activiteiten zoals autorijden en concentratieproblemen.
 • Hoge bloeddruk en andere tekenen van cardiovasculaire problemen.

In deze gevallen is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een grondige evaluatie en mogelijke slaapstudie om de juiste diagnose te stellen en de juiste behandeling in te stellen.

V. Conclusie

Snurken is een veelzijdig probleem met verschillende typen, soorten en oorzaken. Begrip van de specifieke soorten snurken is essentieel om effectieve behandelingsopties te vinden.

Naast medische behandelingen zijn levensstijlaanpassingen van groot belang bij het beheersen van snurken. Bij vermoeden van ernstige gezondheidsproblemen moet medische hulp worden gezocht.

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en gelukkig leven, en effectieve behandeling van snurken kan daartoe bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *