UPPP (Uvulo Palato Pharyngo Plastiek)

UPPP (Uvulo Palato Pharyngo Plastiek)

UPPP staat voor Uvulo Palato Pharyngo Plastiek. Deze behandeling wordt ingezet bij OSAS (Obstructief Slaapapneu Syndroom) als de klachten worden veroorzaakt door het samenvallen van het zachte gehemelte en/of de amandelen tijdens de slaap.

Tijdens deze ingreep wordt een deel van de huig en de keelamandelen verwijderd. Zo wordt de vernauwing in de luchtweg opgelost en krijg je weer meer lucht. Dit lost het snurken en de slaapapneu op en kun je weer van een ongestoorde nachtrust genieten.

Wanneer is een UPPP ingreep nodig?

Deze ingreep wordt toegepast nadat er, vaak door middel van een slaapendoscopie, is aangetoond dat de oorzaak van het snurken en/of de slaapapneu mede ligt bij de huig en de amandelen.

Wat is een UPPP ingreep?

Bij een UPPP ingreep wordt een deel van de huig en beide keelamandelen verwijderd. Door deze ingreep ontstaat er meer ruimte in de keel, zodat het snurken en/of de slaapapneu vermindert of zelfs verdwijnt. Het gaat hierbij om een definitieve oplossing van het probleem, in tegenstelling tot behandeling met een slaapmasker (CPAP) of snurkbeugel (MRA). De operatie vindt plaats in een ziekenhuis en de opname zal in principe voor 1 nacht zijn. De ingreep wordt verricht onder algehele narcose.

Wat is een ZPP ingreep?

Een ZZP ingreep is in feite een variant op de UPPP ingreep met als verschil dat bij een ZPP ingreep de keelamandelen al niet meer aanwezig zijn.

Nadelen van deze ingrepen

  • Na de operatie is slikken erg pijnlijk. Deze pijn kan wel tot twee weken duren.
  • Er bestaat een kleine kans op nabloeding (< 1%).
  • Er kan een verandering in de klanken van de letters ‘R’ en ‘G’ optreden tijdens het praten.
  • Het herstel duurt over het algemeen ruim een week.
  • Gedurende twee weken mag er niet worden gesport vanwege een klein risico op een nabloeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *