Tandenknarsen (Bruxisme)

Tandenknarsen (Bruxisme)

Tandenknarsen duidt op het onbewust of bewust op elkaar schuiven van de kiezen of de tanden, waardoor een knarsgeluid ontstaat. Het gebeurt heel vaak tijdens de slaap, en je hebt er eigenlijk geen controle over.

Het knarsen kan het gebit beschadigen en je partner wakker houden. Het is dus wel degelijk een probleem dat aangepakt moet worden. Voordat de behandeling van de aandoening gezocht kan worden is het echter belangrijk te weten wat de oorzaak van het tandenknarsen is.

Oorzaken

Zowel een verkeerde stand van de tanden als een slecht aangepaste beet kunnen de oorzaak zijn van tandenknarsen. Vaak komt er een krampachtige kaakstand bij kijken, waardoor ook de kaakspieren pijn kunnen gaan doen en uiteindelijk het hele hoofd. Meestal heeft men er tijdens stressvolle periodes van werk of school last van.

Het knarsen van de tanden wordt veroorzaakt door een slaapstoornis waarbij de kauwspieren door de hersenactiviteit geactiveerd worden. Daardoor gaan delen van je gebit krachtig over elkaar schuiven of samenklemmen. Dit kan veroorzaakt worden door:

  • roken
  • alcohol
  • stress
  • drugs

Het knarsen valt onder de parasomnia, stoornissen die gekarakteriseerd worden door onbewuste gebeurtenissen tijdens de slaap. Tandenknarsen wordt ook wel ‘Bruxisme‘ genoemd. Mensen die eraan lijden worden vaak onderzocht in zogenaamde slaapklinieken.

De mogelijke gevolgen

Knarsen kan een negatieve invloed hebben op:

  • de integriteit van het gebit
  • de slaapkwaliteit

Daarbij kunnen kaakpijn, oorpijn, hoofdpijn en algemene vermoeidheid ook een gevolg zijn van tandenknarsen. Nek -en schouderklachten komen ook af en toe voor.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor tandenknarsen. Eerst wordt vastgesteld of de eventuele schade aan het gebit effectief wordt veroorzaakt door het knarsen. Ter bescherming van de tanden kan een ‘knarsbitje‘ geplaatst worden (of splint), dat overigens ook de kaakspieren ontspant en ’s nachts gedragen wordt.

Met een knarsbitje wordt de oorzaak van het probleem echter niet aangepakt: er wordt enkel voorkomen dat het gebit en de kaakspieren niet verder gaan slijten. Naast het gebruik van een bitje tegen tandenknarsen kunnen er ook bepaalde therapieën toegepast worden. Denk bijvoorbeeld aan rekoefeningen, harde massages en zelfs gedragstherapie, waarbij het knarsen eerder als een psychologisch probleem wordt aangepakt.

Producten bij tandenknarsen:

» Alle producten bij tandenknarsen vind je hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *