Volg ons ook op:

Wat is een Snurkbeugel?

Anti snurkbeugels

Datum: 10-09-2018 | Mathijs de Boer
Last update 08-01-2020

Een snurkbeugel is een is een beugel die tijdens het slapen in de mond gedragen wordt. Het wordt gemaakt van speciaal medisch materiaal en is een tandheelkundige oplossing tegen snurken. De snurkbeugel zorgt ervoor dat de onderkaak niet naar achter kan zakken, zodat de luchtweg open blijft.

Snurken is een hinderlijk verschijnsel, wat kan voorkomen als gevolg van een vernauwing in de luchtwegen. Snurken kan het eerste stadium zijn van OSAS, Obstructief Slaapapneu Syndroom. Een anti snurkbeugel kan hier een goede oplossing zijn.

Wat is een snurkbeugel?

De anti snurk beugel, ook wel MRA genoemd (dit staat voor: Mandibulair Repositie Apparaat), is een beugel die tijdens het slapen gedragen wordt en ervoor zorgt dat de luchtwegen open blijven. De beugel zorgt ervoor dat de onderkaak niet in een verkeerde positie kan zakken. Zo wordt de oorzaak van het snurken en de apneus opgelost en zal de nachtrust aanzienlijk verbeteren.

Werking

Snurken kan veroorzaakt worden door het naar achteren zakken van de onderkaak tijdens de slaap. De luchtweg blokkeert gedeeltelijk, dit veroorzaakt een snurkend geluid. Daarnaast kunnen hierdoor apneus ontstaan, dit zijn korte ademstops, waardoor je minder zuurstof binnenkrijgt. Een snurkbeugel heft dit probleem op. De constructie wordt voor het slapen gaan over de tanden geplaatst en duwt de onderkaak wat naar voren. Hierdoor blijft de luchtweg vrij en zult u niet snurken. Daarnaast zal de slaapapneu in veel gevallen ook afnemen of verdwijnen.

Voor wie is een beugel tegen snurken geschikt?

De beugel is geschikt voor mensen bij wie het naar achteren zakken van tong en onderkaak de oorzaak van het snurken is. Welk type beugel voor jouw geschikt is kan afhangen van de stand van uw onderkaak en de gezondheid of staat van je gebit.

Soorten beugels

Er zijn diverse soorten snurkbeugels. Het is van belang dat de beugel bij je past. Ieder gebit is anders. Aangezien je de beugel iedere nacht draagt, is het van belang dat deze een prettige pasvorm heeft. De aanschaf van de beugel kan op twee manieren:

1. Snurkbeugel op medische indicatie

Een medische indicatie voor het Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) is de diagnose OSAS, oftewel: Obstructief Slaapapneu Syndroom, kort gezegd: slaapapneu. Deze wordt dan aangemeten in nauw overleg tussen je arts, het slaapcentrum en de tandarts.

Wanneer wordt de snurkbeugel vergoed?

Wanneer er sprake is van slaapapneu wordt de beugel grotendeels vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Wanneer er geen sprake is van OSAS, maar er wel een snurkprobleem is, kan het zijn dat u vanuit de aanvullende verzekering een gedeeltelijke vergoeding kunt krijgen. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.

In sommige gevallen krijg je na de diagnose OSAS (Obstructief Slaapapneu Syndroom) een CPAP. Dit is een masker dat door middel van luchtdruk zorgt dat uw luchtwegen openblijven tijdens de slaap. Niet iedereen kan wennen aan een CPAP. In dat geval wil de zorgverzekeraar, na het vragen van toestemming, vaak de overstap naar een snurkbeugel vergoeden. Lees hier meer over de 'Vergoeding Snurkbeugel / MRA Zorgverzekering'.

2. Snurkbeugel zonder medische indicatie

Het kan ook zijn dat je geen medische indicatie hebt voor een anti snurkbeugel. Dit kan komen vanwege het feit dat je geen apneus hebt of omdat het aantal apneus per uur onvoldoende is om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Toch kun je ook dan een anti snurk beugel aanschaffen! Je kunt er voor kiezen een duur model aan te laten meten, maar u kunt ook zelf een goedkoper alternatief aanschaffen.
Bij ons vind je een brede selectie betaalbare anti snurkbeugels. Deze schaf je online aan en kunnen ook op maat gemaakt worden.


Populairste Anti Snurkbeugels op Snurken.nl

» Bekijk en vergelijk alle Anti Snurkbeugels...


Misschien ook interesant voor u:


» Reacties: