Volg ons ook op:

Wat is een Snurkbeugel?

Voorbeelden van snurkbeugels

Datum: 10-09-2018 | Mathijs de Boer

Snurken is een hinderlijk verschijnsel, wat kan voorkomen als gevolg van OSAS, ook wel bekend als slaapapneu. De anti snurk beugel of MRA kan een goede oplossing zijn.

Wat is een snurkbeugel?

De anti snurk beugel, ook wel MRA genoemd (dit staat voor: Mandibulair Repositie Apparaat), is een beugel die tijdens het slapen gedragen wordt. Het wordt gemaakt van speciaal medisch materiaal en is een tandheelkundige oplossing tegen het snurken.

Hoe werkt een snurkbeugel?

Snurken kan veroorzaakt worden door het naar achteren zakken van de onderkaak tijdens de slaap. De luchtweg blokkeert gedeeltelijk, dit veroorzaakt een snurkend geluid. Daarnaast kunnen hierdoor apneus ontstaan, korte ademstops, waardoor u minder zuurstof binnenkrijgt. De beugel heft dit probleem op. De beugel wordt voor het slapen gaan over de tanden geplaatst en duwt de onderkaak wat naar voren. Hierdoor blijft de luchtweg vrij en zult u niet snurken. Daarnaast zal de slaapapneu in veel gevallen ook afnemen of verdwijnen.

Voor wie is een snurkbeugel geschikt?

De beugel is geschikt voor mensen bij wie het naar achteren zakken van tong en onderkaak de oorzaak van het snurken is. Welk type beugel geschikt is voor u kan afhangen van de stand van uw onderkaak en de gezondheid van uw gebit.

Soorten snurkbeugels

Er zijn diverse soorten beugels. Het is van belang dat de beugel bij u past. Ieder gebit is anders. Aangezien u de beugel iedere nacht draagt, is het van belang dat deze een prettige pasvorm heeft. De aanschaf van de beugel kan op twee manieren:

MRA op medische indicatie

Een medische indicatie voor het Mandiubulair Repositie Apparaat (MRA) is de diagnose OSAS, oftewel: slaapapneu. Deze wordt dan aangemeten in nauw overleg tussen uw arts, het slaapcentrum en de tandarts. In sommige gevallen krijgt u na de diagnose OSAS een CPAP. Dit is een masker dat door middel van luchtdruk zorgt dat uw luchtwegen openblijven tijdens de slaap. Niet iedereen kan wennen aan een CPAP. In dat geval wil de zorgverzekeraar, na het vragen van toestemming, vaak de overstap naar MRA vergoeden. Lees hier meer over de 'Vergoeding Snurkbeugel / MRA Zorgverzekering'.

Snurkbeugel zonder medische indicatie

Het kan ook zijn dat u geen medische indicatie heeft voor een MRA. Dit vanwege het feit dat u geen apneus hebt of omdat het aantal apneus per uur onvoldoende is om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Toch kunt u ook dan een anti snurk beugel aanschaffen! U kunt er voor kiezen een duur model aan te laten meten, maar u kunt ook zelf een goedkoper alternatief aanschaffen. Bij ons vindt u een brede selectie betaalbare anti snurkbeugels. Deze schaft u online aan en kunnen ook op maat gemaakt worden.

Wanneer wordt de snurkbeugel vergoed?

Wanneer er sprake is van slaapapneu wordt de beugel grotendeels vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Wanneer er geen sprake is van OSAS, maar er wel een snurkprobleem is, kan het zijn dat u vanuit de aanvullende verzekering een gedeeltelijke vergoeding kunt krijgen. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.


Populairste Anti Snurkbeugels op Snurken.nl

» Bekijk en vergelijk alle Anti Snurkbeugels...


Misschien ook interesant voor u:


» Reacties: