Volg ons ook op:

Slaaphoudingen

Slaaphoudingen

Datum: 13-12-2019 | Mathijs de Boer

De een is een makkelijke slaper, de ander ligt urenlang wakker in bed en valt maar niet in slaap. Elk mens moet slapen en elk mens heeft een andere slaaphouding. In dit artikel worden de verschillende slaaphoudingen en de voor- en nadelen van elke houding besproken.

Welke slaaphoudingen zijn er?

De drie slaaphoudingen die het meest voorkomen zijn: buikslaper, rugslaper en zijslaper. Welke positie het beste voelt, is per persoon verschillend. Elke houding heeft een aantal voor- en nadelen. Hieronder zullen deze besproken worden, ook zullen er tips worden gegeven voor als je last hebt van snurken of nek- en rugklachten.

Op je zij slapen (zijslaper)

De meeste Nederlanders (75%) slapen op hun zij. Als je op je zij slaapt dan lig je met je benen opgetrokken, hierdoor ga je sneller scheef liggen. Het is belangrijk om in een rechte lijn te liggen als je op je zij slaapt. Voordelen: het helpt tegen stress, snurken en rugpijn. Nadeel: je kan hierdoor nekpijn krijgen. Kies voor een zacht matras als je op je zij slaapt en een stevig en hoog kussen.

Op je buik slapen (buikslaper)

Veel mensen denken dat ze op hun buik slapen, maar in werkelijkheid is dat best lastig. Als je op je buik slaapt, dan lig je met je gezicht in je kussen en dit is niet bepaald comfortabel. Nadelen: slecht voor je rug en je nek. Als je toch op je buik slaapt, zorg er dan voor dat je een hard matras hebt en een plat kussen om je nek te ondersteunen.

Op je rug slapen (rugslaper)

Als je op je rug slaapt is het belangrijk om je rug tijdens het slapen niet scheef te houden. Nadelen: snurken of spierpijn. Voordelen: je gewicht is verdeeld over een groot oppervlakte, over het algemeen is dit erg positief. Kies een medium matras, niet te zacht en niet te hard, kies ook een lager hoofdkussen.
Meer informatie over snurken door rugligging vind je op de pagina » 'Slaaphouding: Rugligging'.


Wat zegt je slaaphouding over je?

Rugslaper:
Je kan goed luisteren naar andere, en helpt andere graag. Je stelt vaak hoge eisen aan jezelf en houd je liever op de achtergrond.

Zijslaper:
Als je een zijslaper bent, dan ben je vaak erg meegaand en chill. Beslissingen nemen vindt je lastig, maar als je een keuze hebt gemaakt dan ga je er helemaal voor.

Buikslaper:
Als je op je buik slaapt ben je waarschijnlijk erg avontuurlijk en sociaal. Waarschijnlijk ben je een gezellig mens, maar ben je ook gevoelig voor kritiek en kan je snel op je teentjes getrapt zijn.


Populaire producten tegen snurken door een verkeerde slaaphouding:

» Bekijk en vergelijk alle hulpmiddelen tegen Snurken ...


Misschien ook interesant voor u:


» Reacties: