Volg ons ook op:

Slaapapneu

Slaapapneu

Datum: 22-02-2019 | Mathijs de Boer

Snurken heeft soms veel meer gevolgen dan alleen relatieproblemen en kan daarom niet aangemerkt worden als een alledaags probleem. In sommige gevallen kan snurken duiden op obstructieve slaapapneusyndroom (OSAS). Slaapapneu is een serieuze medische aandoening en brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Indien u het vermoeden heeft dat u of uw partner slaapapneu heeft dan dient u altijd een arts te raadplegen.

Slaapapneu is niet het eerste waar u aan denkt wanneer u wakker ligt van een snurkende partner. Toch is het goed om de symptomen in de gaten te houden om tijdig er wat aan te doen. Meer weten over deze slaapstoornis? Lees dan gauw verder. In dit artikel leggen wij verder uit wat deze slaapstoornis inhoudt en welke behandelingen mogelijk zijn.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu ontstaat net als bij snurken meestal door een vernauwing in de luchtwegen. In tegenstelling tot het normale snurken kan bij slaapapneu de luchtweg volledig instorten en hierdoor wordt de ademhaling geblokkeerd (een apneu).
Wanneer dit gebeurd reageert het lichaam automatisch met een ‘schrik’-reflex tijdens de slaap. Hierdoor spannen de spieren zich iets aan en is ademhaling weer mogelijk, dit gaat vaak ook gepaard met een luide snurk. De snurker zelf merkt hier zelf meestal niet veel van maar deze ontwaak-reacties zorgen er wel voor dat de snurker niet in een diepe slaap komen. Wanneer de ademstop langer duurt dan 10 seconden dan heet dit een apneu, heeft u meer dan 10 ademstilstanden per uur dan is er sprake van het slaapapneu syndroom.

Naast het gesnurk, zijn er nog meer symptomen aanwezig bij deze slaapstoornis. Stokt de adem tijdens het slapen of wordt u wakker met de nood voor zuurstof? Bij deze slaapstoornis stokt de ademhaling tijdens het slapen. Hierdoor krijgt u last van een moeilijk slaapritme, kunt u niet genoeg uitrusten en treedt in veel gevallen vermoeidheid op.

Het verschil tussen snurken en slaapapneu

Snurken is niet direct hetzelfde als deze slaapstoornis. In veel gevallen is gesnurk helemaal niet problematisch. Het kan bijvoorbeeld voorkomen tijdens een verkoudheid of bij een allergische periode. Wanneer het gesnurk gestaag aanhoudt en in combinatie optreedt met ademhalingsproblematiek. Dan is het aan te raden om medische hulp te zoeken.

De oorzaken van deze slaapstoornis

Hoe ontstaat apneu tijdens het slapen? Vrijwel iedereen kan deze slaapstoornis ontwikkelen, echter leeftijd, gewicht en algehele gezondheid spelen een belangrijke rol. 5% van de Nederlandse bevolking heeft de kampen met deze slaapstoornis. Een groot deel hiervan kampt met overgewicht. Door de extra kilo's die rusten op de longen, kan het ademhalen bemoeilijkt worden. Ook mensen die kampen met hartklachten of nierfalen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van deze slaapstoornis.

Diagnose

Denkt u dat uw gesnurk meer te betekenen heeft? Schroom dan niet om de nodige hulp te zoeken. De diagnose voor deze slaapstoornis kan op verschillende manieren geconstateerd worden, namelijk;

  • Via een slaaponderzoek in het ziekenhuis of een specialistisch slaapkliniek kan gemeten worden hoe vaak u wakker wordt en wat uw longcapaciteit en hartslag is. Hier kan vastgesteld worden of u te maken heeft met deze slaapstoornis.
  • Een andere manier is door middel van een slaapendoscopie. Er wordt met apparatuur uw luchtwegen gemeten tijdens het slapen. Er kan middels microscopisch cameratechnieken gekeken worden naar de beweging in uw luchtwegen. Middels deze slaapendoscopie kan er gekeken worden of er iets in de luchtwegen bevindt dat de ademhaling blokkeert.

Behandelingen

Hoe is deze slaapstoornis het beste te behandelen? Er zijn drie manieren waarop de meeste vormen van deze slaapstoornis wordt aangepakt.

  • MRA. Dit is een beugel dat wordt voorgeschreven die zorgt dat de kaken openblijven en zuurstof naar binnen kan vloeien.
  • CPAP. Dit is een apparaat dat via een CPAP-masker de neus en/of mond continu voorziet van genoeg zuurstof.
  • Bibap. Dit apparaat helpt niet alleen bij de toevoer van zuurstof, maar ook bij het uitademen. Het voert genoeg zuurstof toe en zuigt vervolgens de lucht weer uit de keelholte.

Wat kun je zelf doen?

Wilt u van het gesnurk af? Dan kunt u ook zelf maatregelen nemen. Zo is het aanschaffen van een snurkbeugel de eerste stap in de goede richting. Deze zijn, op medische gronden, bij uw tandarts beschikbaar, maar er zijn ook vrij verkrijgbare snurkbeugels. Deze kunnen veel gesnurk verlichten. Ook zijn er speciale elastische banden die gemaakt zijn om de kaken op elkaar te houden tijden het slapen. Deze elastische kinbanden worden om de onderkant van de kin het achterhoofd gebonden. Is uw gesnurk gerelateerd aan uw (over)gewicht? Dan kan een gezondere levensstijl een aanrader zijn.

Snurkt u meer dan normaal, of bent u bezorgd over het gesnurk van uw partner? Neem dan altijd contact op met een medisch specialist of ga langs bij de huisarts voor meer informatie.


Misschien ook interessant voor u:

» Bekijk en vergelijk alle anti snurk artikelen


Misschien ook interessant voor u:


» Reacties: