Volg ons ook op:
snurken

Snurken

Deze website heeft als doel om informatie en advies te geven over de oorzaken, behandelingen, oplossingen en producten bij snurken en het Obstructieve Slaapapneu Syndroom (OSAS).

Wat is snurken?

Snurken is het geluid dat je maakt tijdens het slapen als gevolg van een gedeeltelijke blokkade van de luchtweg. Het geluid van het gesnurk verschilt per persoon zowel in volume als in klank.
Wanneer je gaat slapen ontstaat er een spierverslapping van alle spieren in het lichaam. En omdat de tong ook een spier is, verslapt ook deze. Hierdoor zakt de tong weg in je luchtweg, waardoor de luchtweg gedeeltelijk geblokkeerd wordt. Het kleiner worden van de luchtweg heeft trillingen tot gevolg. Deze trillingen zorgen ervoor dat er zagend, brommend of ruisend geluid wordt geproduceerd.
Dit geluid wordt snurken genoemd.

Zoals eerder genoemd verschilt het volume van snurken per persoon. Bij een hoger volume is de kans groter dat iemand in je naaste omgeving er last van heeft. Naast dat het voor je omgeving vervelend kan zijn, kan het ook voor jezelf een probleem zijn. Doordat de luchtweg kleiner wordt, moet je lichaam veel meer moeite doen om genoeg adem te krijgen. Wanneer de ademstilstand langer duurt dan 10 seconden heet dit een apneu, heb je meer dan 10 ademstilstanden per uur dan is er sprake van het Obstructieve Slaapapneu Syndroom (OSAS).

Het effect dat snurken of slaapapneu op je lichaam en functioneren heeft, kan vervelende proporties aannemen. Klachten die je kunt ondervinden zijn bijvoorbeeld: vermoeidheid (je wordt moe wakker), verminderde concentratie, verstoring van het slaapritme, etc..


Oorzaken van snurken

Snurken kent vele mogelijke oorzaken. Één van deze oorzaken is dat de spieren in het gehemelte, de huig en de tong verslappen tijdens het slapen. Ook kan het zijn dat de wanden in de keelholte verdikken tijdens het slapen. Dit kan ontstaan door vergrote amandelen van de keel of de neus. Vaak is dit alleen het geval bij kinderen.
Hieronder vind je een opsomming van de meest voorkomende redenen dat iemand snurkt. Op de achterliggende pagina’s leggen we de oorzaken uitgebreid toe.


Behandelingen voor snurken en slaapapneu (OSAS)

Om erachter te komen wat de oorzaak is van het snurken kan je een zogenaamd slaaponderzoek laten uitvoeren. Hierbij wordt je gemonitord tijdens het slapen. Dit onderzoek kan tegenwoordig zowel thuis als in het ziekenhuis worden uitgevoerd. Afhankelijk van de resultaten van het slaaponderzoek kan de KNO-arts een aanbeveling doen voor de verschillende oplossingen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld:

Soms kan het nodig zijn om een medische ingreep te ondergaan om van je snurken en slaapapneu af te komen. Een aantal voorbeelden van medische ingrepen zijn: Uvulo-palato-pharyngo-plastiek (UPPP), gecontroleerde littekenvorming of verwijderen van de huig.


Geen diagnose, maar wel een oplossing?

Wanneer je niet in aanmerking komt voor een medische oplossing en toch wilt stoppen met snurken, zijn er vele opties die je kunt overwegen. Één van de meest gebruikte vrij verkrijgbare oplossingen tegen snurken is de anti snurkbeugel. Andere effectieve producten zijn:

Op Snurken.nl hebben we een handig overzicht gecreëerd van alle mogelijke producten tegen snurken. Met ons categorieën overzicht navigeer je gemakkelijk naar de juiste oplossing tegen snurken en met onze prijsvergelijker vind je altijd het beste en voordeligste anti-snurk product.


Populairste Anti Snurk Producten

» Bekijk en vergelijk alle Anti-snurk producten ...


Misschien ook interesant voor u:

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour