Snurken tijdens de zwangerschap

Snurken tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent is de kans groot dat je gaat snurken. De oorzaak hiervan is dat je lichaam naarmate je zwangerschap verloopt steeds meer vocht vasthoudt. Het gevolg hiervan is dat je slijmvliezen in je neus opzwellen en daardoor wordt de luchtdoorgang kleiner.

Snurken door zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, kun je gaan snurken. Dit is voor de zwangere vrouw zelf geen probleem, maar voor de partner kan het wel storend zijn.

Hier een paar tips om snurken te voorkomen:

  1. Gewichtstoename is ook een oorzaak van snurken. Hiermee bedoelen we niet het gewicht van je baby en de baarmoeder, maar extra gewicht door te veel te eten en te weinig lichaamsbeweging. Eet dus voldoende maar niet te veel en beweeg voldoende, minstens een half uur per dag. Fietsen of wandelen is ook al een prima vorm van beweging.
  2. Probeer zoveel mogelijk op je zij te slapen. Hierdoor voorkom je dat je lichaamsgewicht op je luchtwegen drukt. Bovendien is op de zij slapen ook de beste slaappositie met een grote buik.
  3. Neem een zoutoplossing om de luchtwegen vrij te maken, dit helpt ook goed tegen snurken, ook tijdens de zwangerschap. De zoutloplossing is verkrijgbaar bij een apotheek.
  4. Vermijd stress en spanning tijdens je zwangerschap. Spanningen kunnen ook een positieve werking op snurken hebben.
  5. Zorg ervoor dat de er een goede lucht ventilatie in de slaapkamer is. Probeer een raam open te zetten tijdens het slapen zodat je altijd verse lucht in het slaapvertrek krijgt.

Na de zwangerschap:

Meestal verdwijnen de snurkklachten al na een paar dagen na de bevalling. Maar dit hoeft niet altijd. Als de vrouw nog veel extra lichaamsgewicht heeft kan het snurken nog aanhouden. Vooral opgeslagen vet rondom de nek kan voor extra snurkklachten zorgen, dit is dan de oorzaak van een vernauwde luchttoevoer.

Als de vrouw voor een 2e of 3e keer zwanger wordt dan kunnen de snurkklachten ook weer terugkomen. Het kan ook zijn dat de zwangere vrouw pas bij de 2e zwangerschap last krijgt van snurkklachten terwijl dit bij de eerste zwangerschap niet het geval was.

Wil je alle ontwikkelingen tijdens je zwangerschap volgen? Kijk dan eens op de zwangerschapskalender op zwangerinfo.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *