Snurken op latere leeftijd

Op latere leeftijd komt snurken meer voor en zijn de snurkgeluiden meestal luider. Naarmate je ouder wordt hoopt vetweefsel op rond de keel en de nek en worden de slijmvliezen slapper. Dit zorgt ervoor dat de luchtwegen nauwer worden en de slijmvliezen gemakkelijker kunnen gaan trillen. Dit veroorzaakt het snurken.

Snurken op latere leeftijd

Snurken is een vervelende aandoening en veel mensen hebben hier last van. Het is bekend dat één op de vijf mannen en één op de tien vrouwen en kinderen snurkt en ook dat snurken vaker voorkomt op latere leeftijd.

Hoe ontstaat het snurkgeluid?

Snurken ontstaat door een vernauwing in de luchtwegen tussen de neus en de stembanden in de keel. Vaak ontstaat de vernauwing in de overgang van de neus- naar de keelholte (net achter de huig) of in de keelholte (net achter de tong).

Door de vernauwing in de luchtwegen ontstaat er bij het inademen een onderdruk in de keel. Hierdoor worden de tong, het zachte gehemelte met de huig en de wanden van de keelholte naar elkaar toe gezogen en gaan trillen. Dit veroorzaakt het snurkgeluid en is ook de reden dat veel mensen beginnen te snurken.

Waarom ga je op latere leeftijd snurken?

Op latere leeftijd komt snurken meer voor en zijn de snurkgeluiden meestal luider. De oorzaak hiervoor is dat de doorsnee van de luchtweg kleiner wordt. Naarmate je ouder wordt hoopt vetweefsel op, hierdoor wordt het slijmvlies van de keelholte dikker. Ook worden de slijmvliezen slapper naarmate je ouder wordt (net als de huid), dit zorgt ervoor dat ze gemakkelijker kunnen gaan trillen en het snurken veroorzaken.

Oorzaken van snurken

Een aantal van de meest voorkomende oorzaken van snurken zijn:

 • Slaaphouding
  Als je op je rug slaapt komt het vaker voor dat je gaat snurken. Dit komt doordat als je op je rug ligt de tong en de onderkaak iets naar achteren zakken. Het gevolg hiervan is een vernauwing van je luchtweg waardoor het snurken ontstaat. Maar ook in andere slaaphoudingen zoals de zijligging kun je gaan snurken.
 • Medische oorzaak
  Een medische oorzaak houdt meestal in dat je van nature een slap gehemelte en huig hebt die het snurken veroorzaken. Bij deze oorzaak zijn verschillende medische behandelingen mogelijk om het probleem te verhelpen.
 • Overgewicht
  Doordat er sprake is van overgewicht is er ook sprake van een ophoping van vetweefsel rond de nek en de keel. Dit zorgt voor een vernauwing van de luchtgang en is de oorzaak van het snurken.
 • Roken
  Door het roken kan er irritatie optreden in de keel- en neusholte waardoor deze iets opzwellen. Hierdoor ontstaat er een vernauwing van de luchtwegen. Door deze vernauwing kun je gaan snurken.

Wat kun je zelf doen?

Om het snurken tegen te gaan kun je je het beste richten op de oorzaak. Het is dus van belang om er achter te komen wat de oorzaak van het snurken is. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om de oorzaak op te lossen en kun je gaan kijken hoe het snurken zelf aangepakt kan worden.

Als de oorzaak van het snurken komt doordat de tong en de onderkaak tijdens het slapen naar achter zakken, dan kun je dit oplossen door bijvoorbeeld een anti-snurkbeugel of tongstabilisator te gaan gebruiken. Als de oorzaak van het snurken zich in de luchtweg van de neus bevindt, dan kun je dit oplossen door een zogenaamde ‘neusspreider‘ of ‘neuspleister‘ te gaan gebruiken tijden het slapen.

Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *