Snurken door verkoudheid

Snurken door verkoudheid

Verkouden: Je kent het wel. Soms snottert je neus en voelen je keel- en neusholte gevoelig en geprikkeld aan. Een lopende neus, niezen en ook hoesten en keelpijn zijn dan geen uitzonderingen. We zeggen dan altijd dat het een koutje is. Of ‘ik heb kou gevat.’ Maar wat is nu eigenlijk een verkoudheid? En hoe komt het dat je opeens gaat snurken door een verkoudheid?

Wat is een verkoudheid?

Het woord ‘kou’ is een beetje misleidend. Een verkoudheid is namelijk een ontsteking van je de slijmvliezen in je neusholte, de bijholten en soms ook van je keelholte. Het wordt eigenlijk veroorzaakt door een redelijk ongevaarlijk maar wel besmettelijke virus. Naast een snotterende loopneus, of juist een verstopte neus, hoesten, niezen en een gevoelige keel- en neusholte, kan het virus ook koorts en hoofdpijn veroorzaken.

Snurken door een verkoudheid

Het komt geregeld voor dat mensen die normaal gesproken nooit snurken dit tijdens een verkoudheid ineens met regelmaat gaan doen. Niets om je zorgen over te maken! De reden van het snurken is dat, als je verkouden bent, de slijmvliezen in je neus- en keelholte opzwellen. Omdat de luchtwegen vernauwen door de zwelling van de slijmvliezen, adem je tijdens je slaap sneller door je mond dan dat je anders zou doen. Bij het ademen door de mond in plaats van door de neus, wordt is het ineens veel waarschijnlijker dat je gaat snurken.

Wat kun je er zelf aan doen?

Er zijn wel een paar dingen die je kunt proberen om het snurken te stoppen of in ieder geval te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om een neusspreider of een neusstrip te gebruiken. Ze werken een beetje op dezelfde manier. Beiden verruimen ze de ruimte in het smalle deel van je neus. Daardoor kun wat gemakkelijker door je neus ademen. Neusdruppels of neussprays kunnen ook heel efficiënt zijn. Ze houden de slijmvliezen vochtig en gaan zwelling tegen. Zo kunnen ook een spray of druppels het ademen door de neus vergemakkelijken.

Uiteraard is het van belang dat je het verkoudheidsvirus ook behandelt. Uiteindelijk is het virus de oorzaak van alle ellende. Zorg dat je gezond eet, drinkt en voldoende vitaminen binnenkrijgt. Vooral vitamine C helpt je immuunsysteem. Je afweersysteem is in de regel sterk genoeg om het virus na een paar dagen uit je lichaam te verwijderen. Ben na een week nog steeds ziek of heb je last van hoge koorts of andere ernstige ongemakken, ga dan zeker even bij je huisarts langs.

Producten bij verkoudheid:

» Alle producten bij verkoudheid vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *