Snurken door overgewicht

Eén van de meest voorkomende oorzaken van snurken is overgewicht. Overgewicht en een erger gevolg van overgewicht; obesitas komen steeds vaker voor in Nederland en België. Oorzaken zijn onder andere teveel en ongezond eten en drinken, een veranderde levensstijl en vooral minder beweging.

Waarom ga je snurken door overgewicht?

Snurken komt vaak voor bij mannen met overgewicht. De oorzaak hiervoor is het overtollige vet dat ontstaat door veel eten en weinig beweging. Bij vrouwen wordt het overtollige vet met name rondom de dijen opgeslagen, terwijl bij mannen het overtollige vetweefsel vaak wordt opgeslagen in de nek en de buik. Snurken door overgewicht komt dus het meest voor bij mannen.

Wanneer het overtollige vetweefsel in de nek wordt opgeslagen, zal dit het tegen de keel gaan drukken en hierdoor raken de luchtwegen vernauwd of zelfs geblokkeerd. De weefsels in de keel komen met elkaar in contact en zullen bij in- en uitademen gaan trillen. Zodoende ontstaat het bekende snurkgeluid.

Risico’s van overgewicht

Diabetes type 2 is het type wat op latere leeftijd kan worden ontwikkeld, onder andere door een slechte levensstijl, maar ook door de opslag van overtollig vetweefsel rondom de buik wat een verhoogt risico geeft. Wanneer men te zwaar is zullen de lichaamscellen minder gevoelig worden voor insuline.
Meer informatie over diabetes vind u op onze pagina » ‘Diabetes en snurken‘.

Overige gezondheidsrisico’s

Niet alleen het risico op diabetes type 2 is verhoogt wanneer er sprake is van een te hoog gewicht, maar er is tevens een verhoogt risico op vele andere aandoeningen, zoals bijvoorbeeld:

  • Slaapapneu (OSAS)
  • Hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten
  • Galstenen
  • Gewrichtsontstekingen- en slijtage
  • Ademhalingsproblemen
  • Menstruatiestoornissen en vruchtbaarheidsproblemen
  • Bepaalde soorten kanker
  • Groter risico Coronavirus (COVID-19)

Wat te doen tegen snurken?

Afvallen is de beste oplossing om van het snurken af te komen. Het opgeslagen vetweefsel in de nek zal verminderen, waardoor de vernauwing of blokkering van de keelholte opgeheven zal worden. Om af te vallen is het belangrijk om goed en gezond te gaan eten. Zorg dus voor een gezond voedingspatroon en eet kleinere porties.

Ook een is een zogenaamde ‘anti snurkbeugel‘ een oplossing om het snurken op te lossen. Een anti snurkbeugel zorgt ervoor dat de lucht stroom door de mond beter wordt.

Voldoende beweging kan ook een bijdrage leveren aan het verliezen van overtollig vetweefsel. Vooral een combinatie van een verbeterde eetpatroon en beweging zorgt voor het verliezen van overtollig vetweefsel en het uiteindelijk op gewicht blijven. Niet alleen het snurken kan hiermee worden verholpen, maar wordt ook de kans op de overige gezondheidsrisico’s enorm verkleind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *