Snurken door ouderdom

Ouderen snurken echt vaker dan jongere mensen. Het staat vast dat ouderdom één van de oorzaken van snurken is. Je leeftijd zorgt er, naarmate je ouder wordt, voor dat je meer kans hebt om te gaan snurken en daar zijn dan ook wel enkele redenen voor. Welke dit zijn en wat je eraan kunt doen, behandelen we in dit artikel.

Snurken door ouderdom

Waarom gaan ouder worden en vaker snurken samen?

Iedereen weet dat ouderdom ervoor zorgt dat de huid slapper wordt, maar wat minder algemeen bekend is, is dat ouderdom ook een veelvoorkomende oorzaak van snurken is. Dit komt doordat niet alleen je huid, maar ook de slijmvliezen in mond en keelholte slapper worden. Die slappere slijmvliezen zijn de oorzaak dat er trillingen ontstaan wanneer er lucht tijdens het ademen passeert. Dit veroorzaakt het geluid dat wij als snurken kennen.

Hetzelfde geldt voor vetophopingen die vaker voorkomen op oudere leeftijd. Ook hier is er sprake van trillingen die geluiden veroorzaken omdat de doorsnede van de luchtweg smaller geworden is.

Wat kun je zelf doen?

De anti-snurkbeugel

Een anti-snurkbeugel zorgt ervoor dat de tong niet wegzakt in de keel en dus dat de snurkgeluiden grotendeels uitblijven.

Het aanpassen van je slaaphouding

Om het snurken tegen te gaan, wordt aangeraden om niet op de rug te slapen. Dit om te vermijden dat de tong naar achter zakt en er minder lucht naar de luchtwegen kan met snurkgeluiden als gevolg.

Oordopjes als je partner snurkt

Slapeloze nachten door een snurkende partner zijn het makkelijkst op te lossen door het gebruik van oordopjes. Het zal het geluid misschien niet wegnemen, maar het zal je niet langer uit je welverdiende slaap houden.

banner senioren-smartphone.nl

Is het alleen maar snurken of toch slaapapneu?

Snurken kan, ook bij ouderen, naast een vernauwing van de luchtweg ook veroorzaakt worden door een slaapstoornis zoals slaapapneu. Bij vermoeden hiervan zal verder onderzoek nodig zijn.

Een slaaponderzoek geeft duidelijkheid

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij de slaap onderbroken wordt door pauzes in het ademen. In de regel gaan slaapapneu en overmatig snurken samen. Om de aandoening vast te stellen, zal een slaaponderzoek uitgevoerd worden die de stilstanden in de ademhaling registreert.

Wat zijn de mogelijke behandelingen bij slaapapneu?

De UPPP ingreep

De UPPP ingreep, of ‘Uvulo Palato Pharyngo Plastiek‘, is een ingreep waarbij de chirurg weefsel uit de keel verwijderd om zo een betere luchtpassage te bekomen. Als de lucht makkelijker doorheen de luchtweg kan, zullen snurkgeluiden en de apneus grotendeels achterwege blijven.

MRA

Een MRA, of ‘mandibulair repositie-apparaat‘, is een beugel die de onderkaak en de delen die ermee verbonden zijn naar voor houdt. Dit moet ervoor zorgen dat de luchtweg ruimer wordt en zo de lucht makkelijker doorlaat zonder die vervelende snurkgeluiden. Dit is eigenlijk een op-maat-gemaakte anti-snurk beugel, maar dan voorgeschreven door een specialist en vergoedt door de zorgverzekeraar.

Conclusie bij snurken door ouderdom

Ouderdom brengt heel wat kwaaltjes en ongemakken met zich mee, en snurken kan daar eentje van zijn. Gelukkig zijn er heel wat manieren om hiermee om te gaan, vraag je arts gerust om raad.

Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *