Snurken door een allergie

Snurken door een allergie

Snurken is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem. Eén van de meest voorkomende oorzaken van snurken is een allergie. Om welke allergieën gaat het en wat is snurken eigenlijk? In dit artikel vertellen we je hier alles over en wat je kunt doen om de klachten te verhelpen.

Wat is snurken?

Snurken is het ronkende geluid dat tijdens de slaap ontstaat. De oorzaak is een vernauwing ter hoogte van je stembanden en de neusholte.
Deze vernauwing ontstaat door het naar achter zakken van de tong, hierdoor ontstaat er tijdens het ademen een trilling van je mond, keel- en neusholte. Andere factoren die een rol kunnen spelen bij een vernauwing van de luchtwegen zijn bijvoorbeeld overgewicht, alcohol, roken, een stevige verkoudheid of een allergie.

Welke allergieën kunnen snurkklachten veroorzaken?

Veel mensen weten niet dat allergieën de oorzaak kunnen zijn van het snurken. Allergieën gaan vaak gepaard met een verstopping van de luchtwegen, zoals een verstopte neus. De verstopping verstoort je ademhaling en zorgt ervoor dat de ingeademde lucht op niet meer vlotjes naar buiten kan. Dit veroorzaakt het geluid dat bekent staat als snurken. Vooral bij mensen die allergisch zijn voor pollen (hooikoorts), huisstofmijt of huidschilfers van dieren kunnen ernstige klachten optreden.

Allergieën als oorzaak van snurken

Niezen, tranende, jeukende ogen en een verstopte neus zijn de meestvoorkomende symptomen van een allergie. De verstopping in de neus creëert een obstructie van de ademhalingswegen. Dit zorgt ervoor dat de stembanden gaan trillen, hetgeen het ronkende geluid veroorzaakt.

Als je last hebt van een pollenallergie of een allergie voor huidschilfers van dieren of huisstofmijt kun je de klachten verlichten door het gebruik van een stofzuiger met allergie-filter. Ook een strikt schoonmaak regime, een goede hygiëne, anti-allergeen beddengoed en het dagelijks verluchten van de slaapkamer, kan de symptomen vaak volledig wegnemen of verzachten. Uiteraard kun je ook anti-histamine tabletten gebruiken om de allergieklachten te onderdrukken.

Als het niet lukt om het snurken te stoppen met bovenstaande tips, kan het zijn dat de oorzaak van het snurken niet aan een allergie te wijten is. In dit geval is het aan te raden om andere oplossingen te gaan proberen. Hierbij kun je denken aan het gebruik van een anti-snurk beugel of een bezoek aan een medisch specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *