Snurkbeugel dragen met kunstgebit?

snurkbeugel kunstgebit

“Een anti-snurk beugel dragen met een gebitsprothese of kunstgebit, kan dat?” – Dit is de vraag die we in dit artikel gaan beantwoorden. Wil je stoppen met snurken en denk je aan een anti-snurkbeugel, maar heb je een kunstgebit of gebitsprothese? Vindt in dit artikel uit of het mogelijk is om van deze oplossing tegen snurken gebruik te maken.

Vaak wordt snurken vooral gezien als een onschuldig probleem. Maar snurken is niet alleen hinderlijk voor je partner, chronisch snurken is ook ongezond. Maar kun je ervan genezen of er iets tegen doen? Gelukkig is er een eenvoudige oplossing tegen snurkklachten: de anti-snurk beugel!

Wat is een anti-snurk beugel

Een anti-snurk beugel is een mondstuk die de onderkaak tijdens de slaap op zijn plaats houdt, waardoor de doorgang in de keelholte niet wordt vernauwd en er geen snurkgeluid plaatsvindt. De beugel kan zowel gebruikt worden voor snurken ter hoogte van het gehemelte en de huig als bij het achterste deel van de tong en het strottenklepje.

Slaapapneu

Gesnurk is in feite een symptoom van slaapapneu. Slaapapneu kan leiden tot chronische vermoeidheid omdat iemand die snurkt eigenlijk niet naar behoren slaapt. Daarnaast brengt het een verhoogde kans op overgewicht en diabetes met zich mee en een verhoogd risico op hoge bloeddruk en hart en vaatziekten.

Snurken

Snurken ontstaat doordat de ademhaling tijdens de slaap wordt belemmerd, wat doorgaans plaatsvindt in de keelholte. Bij veel mensen die snurken zakt de onderkaak naar achteren, waardoor de huig en het zachte gehemelte voor een te smalle doorgang in de luchtwegen zorgen. Dit zorgt ervoor dat het weefsel in de keel gaat vibreren als gevolg van een te sterke luchtstroom. Deze trillingen maken het snurkgeluid. Hier kan een anti-snurk beugel de oplossing zijn.

Gebitsprothese of kunstgebit

Als je een gebitsprothese of kunstgebit draagt, kun je doorgaans niet zomaar een anti-snurkbeugel dragen. Het mondstuk wordt in dit geval namelijk onvoldoende ondersteund. Een anti-snurk beugel hoeft echter geen probleem te zijn bij implantaten of bruggen. Onder bepaalde voorwaarden kun je ook een MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) dragen. De onderkaak moet dan voorzien zijn van tenminste 2 implantaten waarop de onderprothese vast kan worden geklikt. De MRA wordt dan zo gemaakt dat hij over de onderprothese heen kan worden geplaatst.

Een snurkbeugel kopen

Een snurkbeugel en andere hulpmiddelen tegen snurken kun je tegenwoordig makkelijk online aanschaffen bij een webshop. Snurkbeugels die je online koopt zijn verkrijgbaar in aanpasbare maten en al beschikbaar voor minder dan dertig euro.

Je kunt ook een beugel op maat laten maken bij een tandarts of kliniek. Dit kan echter behoorlijk prijzig zijn en wordt niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar. De werking van de dure beugels is in principe hetzelfde, probeer daarom eerst een goedkopere anti-snurkbeugel en kijk of jouw snurkklachten minder worden. Heb je een gebitsprothese, kunstgebit of een plaatje, ga dan eerst naar de tandarts om te vragen wat voor jou de beste oplossing tegen het snurken is.

Alternatieven voor de anti-snurk beugel?

Een veel gebruikte methode is het CPAP-apparaat. Bij gebruik hiervan wordt door middel van een luchtdrukregulator je ademhaling genormaliseerd. Het CPAP-masker wordt over de neus en/of mond geplaatst. Meer informatie over het CPAP-apparaat vind je op de pagina: ‘CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *