Slecht slapen door fibromyalgie

Slecht slapen door fibromyalgie

Je hoort vaak dat snurken, stress, overgang, sporten, zwangerschap etc een reden kunnen zijn van slecht slapen. Maar wat je maar weinig hoort is dat iemand met fibromyalgie slecht slaapt. Vaak hoor je deze mensen helemaal niet, want deze aandoening is iets wat veel mensen toch niet kennen en eigenlijk gewoon niet weten wat het is of dat het bestaat.

Terwijl er best een groep mensen last van hebben, zowel mannen als vrouwen. Van deze groep mensen die fibromyalgie hebben is het grootste gedeelte vrouw. Omdat het zo onbekend is wil ik dit graag onder de aandacht brengen. Want dit ziektebeeld kan een hele grote impact hebben op de kwaliteit van je leven.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie wordt omschreven als ‘weke delen reuma’. Mensen ervaren vooral pijn in spieren en bindweefsel. Het is een soort reuma waar geen medicatie (nog) voor is. Fibromyalgie kan in een klein gedeelte van je lichaam zitten, maar ook in je gehele lichaam. Geen dag is het zelfde, geen nacht is hetzelfde. Het is bij geen persoon hetzelfde. Daarom is het zo moeilijk in kaart te brengen wat fibromyalgie precies is. En helaas is er ook geen oplossing voor.

Het is niet iets waar je je op kunt instellen, het is gewoon iets waar je mee moet leren leven. Het ene moment kan het redelijk gaan, terwijl het volgende kwartier je zoveel klachten hebt dat je niet meer weet wat je met jezelf aan moet en vaak is alles al te veel. Hoe lang het zo heftig kan zijn? Niemand die dat weet… dus dat leuke dagje uit waar je je op hebt verheugd? Dat kan zo maar in het water vallen. Niets is zeker voor iemand die deze aandoening heeft.

Slapen

Nu gaat het meestal over wat er overdag dan is met mensen die fibromyalgie hebben. Maar mensen met dit probleem slapen vaak ook slecht. En juist het slapen hebben ze zo hard nodig! Want in die goede diepe slaap hersteld je lichaam zichzelf. Mensen die slecht slapen én fibromyalgie hebben staan elke keer beroerder op.. ze hebben meer pijn, ze zijn moeier, maar toch slapen ze ook weer slechter.. en dan komt er een spiraal waardoor de klachten heviger en meer terug komen.

Pijn vreet ook nog eens energie, dus mensen met dit ziektebeeld hebben heel vaak al maar weinig energie. Ze moeten proberen alles goed te verdelen en in te plannen. Ondanks het zo goed mogelijk om te gaan met een leven met fibromyalgie, kunnen de klachten zomaar het ene moment erger worden, waardoor je weer de gemaakte plannen aan de kant moet gooien. Hierbij helpen de slapeloze nachten ook niet. Een snurkende partner hebben lijkt lastig.. maar daar is wat aan te doen! Aan fibromyalgie (nog) niet.

Erken Fibromyalgie

Op dit moment is een handtekeningen actie bezig zodat fibromyalgie eindelijk eens erkend gaat worden. Ze hopen met alle handtekeningen naar de tweede kamer te kunnen. Dit zou voor een hoop mensen die last hebben van deze aandoening een hoop spanning en stress schelen. Waardoor ze waarschijnlijk ook minder slapeloze nachten zullen hebben! Ik heb in ieder geval getekend, jullie toch ook?!

Dit is de link waar je kunt tekenen, help de mensen met fibromyalgie.. er is (nog) geen medicijn, maar fibromyalgie erkend te krijgen zal een stuk helpen: Erken Fibromyalgie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *