Slaapapneu
Snurken heeft soms veel meer gevolgen dan alleen slaap- en relatieproblemen en daarom is het niet zomaar een alledaags probleem te noemen. In sommige gevallen kan snurken duiden op obstructieve slaapapneusyndroom (OSAS). Slaapapneu is een serieuze medische aandoening en brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Indien je het vermoeden hebt dat jij of je partner slaapapneu heeft dan dien je tijdig een arts te raadplegen.
Slaapapneu is niet het eerste waar je aan denkt wanneer je wakker ligt van een snurkende partner. Toch is het goed om de symptomen in de gaten te houden om tijdig er wat aan te doen. Meer weten over deze slaapstoornis? Lees dan gauw verder. In dit artikel leggen wij verder uit wat deze slaapstoornis inhoudt en welke behandelingen mogelijk zijn.
Wat is slaapapneu?
Slaapapneu ontstaat net als bij snurken meestal door een vernauwing in de luchtwegen. In tegenstelling tot het ‘normale’ snurken stort bij slaapapneu de luchtweg volledig in, hierdoor blokkeert de ademhaling (een apneu).
Wanneer dit gebeurd reageert het lichaam automatisch met een ‘schrik’-reflex tijdens de slaap. Hierdoor spannen de spieren zich iets aan en is ademhaling weer mogelijk. Dit gaat vaak ook gepaard met een luide snurk. De snurker zelf merkt hier zelf meestal niet veel van maar deze ontwaak-reacties zorgen er wel voor dat de snurker niet in een diepe slaap komen.
Wanneer de ademstop langer duurt dan 10 seconden dan heet dit een apneu. Heb je meer dan 10 ademstilstanden per uur dan is er sprake van het slaapapneu syndroom.
Naast het gesnurk, zijn er nog meer symptomen aanwezig bij deze slaapstoornis. Stokt de adem tijdens het slapen of wordt je wakker met de nood voor zuurstof? Bij deze slaapstoornis stokt de ademhaling tijdens het slapen. Hierdoor krijg je last van een moeilijk slaapritme, kun je niet genoeg uitrusten en treedt in veel gevallen ernstige vermoeidheid op.
Het verschil tussen snurken en slaapapneu
Snurken is niet direct hetzelfde als slaapapneu. In veel gevallen is gesnurk helemaal niet problematisch. Het kan bijvoorbeeld voorkomen tijdens een verkoudheid of bij een allergische periode. Wanneer het gesnurk gestaag aanhoudt en in combinatie optreedt met ademhalingsproblematiek, dan is het aan te raden om medische hulp te zoeken.
Oorzaken
Hoe ontstaat apneu tijdens het slapen? Vrijwel iedereen kan deze slaapstoornis ontwikkelen, echter leeftijd, gewicht en algehele gezondheid spelen een belangrijke rol. 5% van de Nederlandse bevolking heeft de kampen met deze slaapstoornis. Een groot deel hiervan kampt met overgewicht. De extra kilo’s die rusten op de longen en de ophoping van vet rond de nek en keel bemoeilijken het ademhalen. Ook mensen die kampen met hartklachten of nierfalen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van deze slaapstoornis.
Diagnose slaapapneu
Denk je dat het gesnurk meer te betekenen heeft? Schroom dan niet om de nodige hulp te zoeken. De diagnose voor deze slaapstoornis kan op verschillende manieren geconstateerd worden, namelijk;
- Tijdens een slaaponderzoek in het ziekenhuis of een specialistisch slaapkliniek meet een specialist hoe vaak je wakker wordt en wat jouw longcapaciteit en hartslag is. Aan de hand van deze gegevens kan de specialist vaststellen of er sprake is van slaapapneu en in welke mate.
- Een andere manier is door middel van een slaapendoscopie. Er wordt met apparatuur de luchtwegen gemeten tijdens het slapen. Er kan middels microscopisch cameratechnieken gekeken worden naar de beweging in de luchtwegen. Middels deze slaapendoscopie kan er gekeken worden of er iets in de luchtwegen bevindt dat de ademhaling blokkeert.