Rusteloze benen syndroom – Restless Legs Syndroom (RLS)

Rusteloze benen syndroom - Restless Legs Syndroom (RLS)

Wat is zijn “rusteloze benen”?

Rusteloze benen: het ‘rusteloze benen syndroom‘, ook wel aangeduid met de Engelse term Restless Legs Syndrome (RLS), is een aandoening die relatief vaak voorkomt. Ongeveer vijf tot tien procent van de Nederlandse bevolking heeft last van rusteloze benen.

Men vermoedt dat het een ziekte van het centrale zenuwstelsel is. Je kunt deze slaapstoornis in principe op elke leeftijd krijgen en het komt voor bij zowel mannen als vrouwen, al lijken vrouwen (vooral boven de 50 jaar) er gevoeliger voor te zijn. Hoewel het geen kwaadaardige aandoening is, kan het een behoorlijk negatieve invloed op je kwaliteit van leven hebben.

Symptomen ‘rusteloze benen syndroom’

Het belangrijkste symptoom van rusteloze benen is wel bewegingsdrang. Je moet bewegen om het onaangename, tintelende of krampende gevoel in je benen kwijt te raken. Dit gevoel kan ook in andere lichaamsdelen voorkomen bijvoorbeeld in je armen, handen of voeten. Het heeft wel wat weg van ‘groeipijn’. RLS komt dan ook relatief vaak voor bij mensen die groeipijnen hadden als kind.

De klachten beginnen vaak ‘s avonds en zijn voor het naar bed gaan vaak het ergst. Een mogelijke verklaring hiervoor is een dalende dopaminespiegel aan het einde van de dag. Zo’n 80% van de mensen met RLS heeft -zonder dit zelf te merken- ook last van schokkende beenbewegingen tijdens de slaap. Dit wordt ‘periodic limb movement disorder’(PLMD) genoemd en kan leiden tot een slaaptekort.

Triggers of uitlokkende factoren ‘RLS’

Hoewel bij veel mensen met rusteloze benen er geen specifieke oorzaak aan te wijzen is, zijn er een aantal factoren bekend die deze slaapstoornis kunnen veroorzaken of verergeren waaronder zwangerschap, de ziekte van Parkinson, ijzer-of dopaminetekort, nierfunctiestoornissen en schildklierproblemen. Ook medicijnen tegen misselijkheid, allergie en tegen hoge bloeddruk (calciumantagonisten) kunnen een trigger zijn of de klachten verergeren.

Behandeling ‘Restless Legs Syndroom’

Voor deze aandoening worden over het algemeen geen medicijnen gegeven tenzij er sprake is van een duidelijke oorzaak of als de klachten zeer ernstig zijn. Medicijnen die de dopaminespiegel verhogen kunnen dan verlichting geven. Hierdoor beweegt u uw benen minder en verbetert uw slaap.

Wat kun je zelf doen bij rusteloze benen?

Ook lichaamsbeweging verhoogt de dopaminespiegel. Zorg dus voor voldoende beweging maar niet te intensief want dat kan juist meer klachten geven. Drink ‘s avonds geen energiedrankjes, maar water of thee en gebruik niet meer dan 1 glas alcohol per dag. Experimenteer met warmte of koude omslagen. Soms helpt warm, soms helpt kou. Masseer ’s avonds de beenspieren en strek ze. Eet gezond en zorg voor voldoende ijzer en vitamine C. Bij sommige mensen lijkt magnesium te helpen.

Vooruitzicht

Vrouwen die tijdens de zwangerschap rusteloze benen krijgen, hebben een grote kans dat het na de bevalling stopt. Rusteloze benen zonder aanwijsbare oorzaak blijven meestal terugkomen. U zult er dan ook mee moeten leren leven helaas, met of zonder medicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *