Pavor nocturnus (angstaanvallen)

0

Pavor nocturnus zijn angstaanvallen die tijdens de eerste 2 tot 3 uren van de slaap ontstaan. Deze slaapstoornis komt vooral voor bij kinderen tussen de 3,5 en 12 jaar en verdwijnt meestal op latere leeftijd vanzelf. Pavor nocturnus is niet hetzelfde als een nachtmerrie.

Pavor nocturnus (angstaanvallen)

Nachtmerries kennen we allemaal, vaak weten we de volgende dag nog vaag of gedeeltelijk wat er gebeurd is. De nacht lijkt soms een heel andere wereld dan de dag te zijn, zo kunnen we in de nacht bang worden van iets. Wanneer dit af en toe gebeurt, is er niks aan de hand. Gebeurt het vaker en in een vast patroon, dan kan er gesproken worden van nachtangst, oftewel ‘Pavor nocturnus‘.

Wat is Pavor nocturnus?

Pavor nocturnus laat zich vertalen naar nachtangst. Een uur of 2 na het in slaap vallen, kan het lijken alsof iemand heel bang van iets geworden is. Iemand krijgt dan last van angstaanvallen, waarbij er wild gereageerd wordt door onder andere om zich heen te slaan.

Bij wie komt het voor?

Pavor nocturnus komt vooral voor bij kinderen op jonge leeftijd, tussen drie en de twaalf jaar. Qua geslacht komt de nachtangst meer voor bij jongens dan bij meisjes. Soms komt deze slaapstoornis ook voor bij volwassenen.

Symptomen

Pavor nocturnus uit zich in angstaanvallen tijdens de slaap, zo kan je kind met zijn of haar armen en benen gaan bewegen, de ogen open doen, onduidelijk praten of zelfs beginnen te schreeuwen. Op dat moment lijkt het of ze wakker zijn, maar een reactie zal er niet komen als je tegen ze praat. Deze angstaanvallen lijken voor een omstander alsof iemand een nachtmerrie heeft.

Verschillen tussen Pavor nocturnus en een nachtmerrie

Een van de meest opvallende verschillen is dat van een nachtmerrie, in tegenstelling tot nachtangst, vaak de volgende dag nog een herinnering achter is gebleven. Al is het maar een klein stukje van de nachtmerrie. Bij Pavor nocturnus val je na een angstaanval vaak weer snel in slaap, terwijl dat bij een nachtmerrie ietwat problematischer kan zijn en in veel gevallen langer kan duren.

Oorzaak Pavor nocturnus

Er gebeurt iets in de hersenen, waarbij een deel blijft slapen, maar een ander deel wakker is. Daardoor reageert het lichaam en kan het zelfs lijken alsof iemand wakker is. Omdat het deel van de hersenen dat kan reageren op de mensen om ons heen in slaapstand blijft, werkt het niet om tegen het kind te praten.

Wat kun je zelf doen bij nachtangst?

Het belangrijkste is te zorgen dat je kind veilig is en zichzelf niet kan verwonden. Vaak gaat de angstaanval vanzelf over wanneer de slaap in een volgend stadium weer verder gaat. Het kan helpen om de persoon even wakker te maken voor het moment dat de angstaanvallen meestal intreden. In sommige gevallen kunnen medicijnen helpen, maar deze kun je het beste alleen inzetten als het echt problematisch wordt. Alleen als er bijvoorbeeld voor een lange tijd last wordt ondervonden is dit raadzaam.

Prognose

In het merendeel van de gevallen groeien mensen over Pavor nocturnus heen en gaat het zo vanzelf over. Het kan zijn dat er op volwassen leeftijd nog iets als nachtangst, praten tijdens de slaap of slaapwandelen voorkomt. In de meeste gevallen kan dit niet veel kwaad en kunnen mensen ermee leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *