Oorzaken van snurken

Oorzaken van snurken

Snurken kent veel verschillende mogelijke oorzaken. Hierbij kun je onderscheid maken tussen ‘onschuldige’ oorzaken zoals alcohol of verkoudheid en een serieuzere oorzaak zoals (slaap)apneu of een afwijking aan de neus- of keelholte. Op deze pagina vind je vele mogelijke oorzaken van snurken in een handig alfabetisch overzicht.

Wat is de oorzaak van snurken?

Bij de volwassenen is de oorzaak van het snurken meestal het gevolg van verschillende factoren, bijvoorbeeld: een afwijkingen van de neus- of keelholte, allergie, overgewicht, gebruik van alcohol, gebruik van medicatie met spierverslappende neveneffecten, roken etc.

Bij kinderen is de meest voorkomende oorzaak van snurken; verstopte luchtwegen (verkoudheid, allergie) of een abnormale vergroting van de amandelen. Minder vaak is het snurken bij kinderen het gevolg van een aangeboren afwijking van het aangezicht of een neurologische stoornis.

Mogelijke oorzaken van snurken:

Bron: Waarom snurken mensen? | made by Cooler Media

Afwijkingen van de neus/keelholte

Neus: scheefstand van het neustussenschot (aangeboren of door een trauma), abnormale zwelling van het neusslijmvlies (door allergie of verkoudheid), neuspoliepen, sinusitis.
Keel: zwelling van de huig, vergroting van de amandelen, abnormaal grote tong.
Wat je hier aan kunt doen lees je hier.


Alcohol

Het drinken van alcohol tijdens de avonduren verhoogd het risico op snurken en adempauzes tijdens de daaropvolgende slaap. Dit effect is reeds aanwezig vanaf 0.07g/dl. Alcohol verslapt de spieren die de keelholte openhouden en stoort ook de ademhalingscontrole tijdens de slaap.
Lees verder…


Allergieën (bijv. hooikoorts)

Allergieën gaan vaak gepaard met een verstopping van de luchtwegen, zoals een verstopte neus. De verstopping verstoort je ademhaling en zorgt ervoor dat de ingeademde lucht op niet meer vlotjes naar buiten kan. Dit veroorzaakt het geluid dat bekent staat als snurken.
Lees verder…


Hooikoorts

Hooikoorts kan snurken veroorzaken. Als je last hebt van hooikoortsklachten kan het zijn dat je opeens begint te snurken. Hooikoorts veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, met name in de neus- en keelholte, hierdoor kun je gaan snurken.
Lees verder…


Hormonale factoren

Het optreden van snurken wordt beïnvloed door afwijkingen in de hormoonhuishouding: te weinig schildklierhormoon, te veel groeihormoon. Bij vrouwen is er een verhoogd risico na de menopauze door de verminderde aanwezigheid van vrouwelijke hormonen.


Leeftijd

Op latere leeftijd komt snurken meer voor en zijn de snurkgeluiden meestal luider. Naar mate je ouder wordt hoopt vetweefsel op rond keel en nek en worden de slijmvliezen slapper. Dit zorgt ervoor dat de luchtwegen nauwer worden en de slijmvliezen gemakkelijker kunnen gaan trillen. Dit veroorzaakt het snurken.
Lees verder…


Medicijnen (met spierverslappend effect)

Bepaalde medicijnen (voornamelijk slaapmedicatie – benzodiazepines) bevorderen het optreden van snurken. De oorzaak hiervan is dat ze de spieren, die de keelholte tijdens de slaap moeten openhouden, doen verslappen.


Snurken door ouderdom

Iedereen weet dat ouderdom ervoor zorgt dat de huid slapper wordt, maar wat minder algemeen bekend is, is dat ouderdom ook een veelvoorkomende oorzaak van snurken is. Dit komt doordat niet alleen je huid, maar ook de slijmvliezen in mond en keelholte slapper worden.
Lees verder…


Overgewicht

Eén van de meest voorkomende oorzaken van snurken is overgewicht. Snurken door overgewicht ontstaat wanneer het overtollige vetweefsel in de nek wordt opgeslagen. Dit kan de luchtwegen vernauwen of zelfs blokkeren, waardoor het snurken of de slaapapneu ontstaat.
Lees verder…


Roken

Roken is een veel voorkomende oorzaak van snurken. Sigarettenrook irriteert namelijk de binnenkant van de neus- en keelholte. Hierdoor kan een zwelling of een vernauwing ontstaan. Hierdoor kan het snurkgeluid ontstaan.
Lees verder…


Rugsnurken (slapen op je rug)

Een van de meest voorkomende oorzaken van snurken is de rugligging. Als je op je rug slaapt en je spieren ontspannen, zakt de tong richting de keelholte. Hierdoor worden de luchtwegen gedeeltelijk geblokkeerd en ontstaat het snurken.
Lees verder…


Slaaphouding

De drie slaaphoudingen die het meest voorkomen zijn: buikslaper, rugslaper en zijslaper. Welke positie het beste voelt, is per persoon verschillend. Elke houding heeft een aantal voor- en nadelen. Ook kan het zo zijn dat je in je favoriete slaaphouding snurkt.
Lees verder…


Verkoudheid

Het komt geregeld voor dat mensen die normaal gesproken nooit snurken dit tijdens een verkoudheid ineens met regelmaat gaan doen. Je kunt zelf iets doen tegen het gesnurk door verkoudheid. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en niet door kou.
Lees verder…


Zijligging (slapen op je zij)

Snurk je als je op je zij slaapt? Bij veel mensen leeft het idee dat een zijligging snurken voorkomt, maar helaas is dit toch niet geval. Als je op je zij slaapt, kan de tong nog steeds in de keelholte zakken en dus snurken kan veroorzaken.
Lees verder…


Zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je plotseling gaan snurken. Maar waarom gebeurt dat ineens als je zwanger bent? Wat zijn de gevolgen? En nog belangrijker: hoe kun je dit verminderen of verhelpen? Wij zetten het voor je op een rij.
Lees verder…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *