Oorzaken van snurken

Oorzaken van snurken

Snurken kent veel verschillende mogelijke oorzaken. Hierbij kun je onderscheid maken tussen ‘onschuldige’ oorzaken zoals alcohol of verkoudheid en een serieuzere oorzaak zoals (slaap)apneu of een afwijking aan de neus- of keelholte. Op deze pagina vind je vele mogelijke oorzaken van snurken in een handig alfabetisch overzicht.

Wat is de oorzaak van snurken?

Bij de volwassenen is de oorzaak van het snurken meestal het gevolg van verschillende factoren, bijvoorbeeld: een afwijkingen van de neus- of keelholte, allergie, overgewicht, gebruik van alcohol, gebruik van medicatie met spierverslappende neveneffecten, roken etc.

Bij kinderen is de meest voorkomende oorzaak van snurken; verstopte luchtwegen (verkoudheid, allergie) of een abnormale vergroting van de amandelen. Minder vaak is het snurken bij kinderen het gevolg van een aangeboren afwijking van het aangezicht of een neurologische stoornis.

Mogelijke oorzaken van snurken:


Afwijkingen van de neus/keelholte

Neus: scheefstand van het neustussenschot (aangeboren of door een trauma), abnormale zwelling van het neusslijmvlies (door allergie of verkoudheid), neuspoliepen, sinusitis.
Keel: zwelling van de huig, vergroting van de amandelen, abnormaal grote tong.


Alcohol

Het drinken van alcohol tijdens de avonduren verhoogd het risico op snurken en adempauzes tijdens de daaropvolgende slaap. Dit effect is reeds aanwezig vanaf 0.07g/dl. Alcohol verslapt de spieren die de keelholte openhouden en stoort ook de ademhalingscontrole tijdens de slaap.
Meer informatie over dit onderwerp vind je op de pagina » ‘Snurken door alcohol‘.


Allergieën (bijv. hooikoorts)

Doordat de allergieën ervoor zorgt dat de luchtwegen verstopt raken kun je hierdoor beginnen te snurken. Een voorbeeld van een allergie dat tot snurken kan lijden is hooikoorts. Hooikoorts is een seizoensgebonden vorm van allergische rhinitis.
Een allergie is vaak seizoens- of omgeving gebonden, hierdoor kan het zijn dat je niet altijd snurkt.
Meer over snurken door allergieën vind je op de pagina » ‘Allergieën als oorzaak van snurken’.


Hormonale factoren

Het optreden van snurken wordt beïnvloed door afwijkingen in de hormoonhuishouding: te weinig schildklierhormoon, te veel groeihormoon. Bij vrouwen is er een verhoogd risico na de menopauze door de verminderde aanwezigheid van vrouwelijke hormonen.


Leeftijd

Snurken komt het meest voor op middelbare leeftijd. De kans op snurken neemt toe met het ouder worden tot ongeveer 60 à 65 jaar, waarna het risico weer minder wordt.


Medicijnen (met spierverslappend effect)

Bepaalde medicijnen (voornamelijk slaapmedicatie – benzodiazepines) bevorderen het optreden van snurken. De oorzaak hiervan is dat ze de spieren, die de keelholte tijdens de slaap moeten openhouden, doen verslappen.


Overgewicht

Er is een duidelijk verband tussen de mate van overgewicht en het optreden van snurken. Vooral vet-opstapeling ter hoogte van de hals speelt hierbij een rol.
Lees meer over deze mogelijke reden van snurken op » ‘Snurken door Overgewicht‘.


Roken

De ingeademde rook prikkelt het slijmvlies in de keelholte. Dit geeft aanleiding tot zwelling van het slijmvlies, wat het optreden van snurken bevordert.
Door naar de pagina » ‘Oorzaak snurken: Roken’.


Rugsnurken (slapen op je rug)

Veel mensen snurken als ze op hun rug liggen, de zogenaamde ‘rugsnurker’. Dit komt doordat bij deze manier van liggen de tong in de keelholte kan zakken. Hierdoor wordt de luchtpijp gedeeltelijk geblokkeerd. Zo ontstaat het snurkgeluid of soms zelfs het tijdelijk stokken van de ademhaling (obstructief slaapapneu).
Meer info en oplossingen voor rugsnurken vind je op de pagina » ‘Slapen op je rug bevorderd snurken’.


Verkoudheid

Als je last hebt van een verkoudheid wordt de kans dat je gaat snurken groter. Verkoudheid of griep zorgen er namelijk voor dat de slijmvliezen in de neus- en keelholte dikker worden. Hierdoor kan de ingeademde lucht lastiger door de neus stromen waardoor je wordt gedwongen om door de mond te gaan ademen.
In ons artikel » ‘Snurken door verkoudheid‘ lees je meer over deze oorzaak van snurken.


Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap beginnen sommige vrouwen met snurken. De reden hiervoor is dat je lichaam meer vocht vasthoudt en de aderen beter doorbloed raken. Hierdoor zwellen de slijmvliezen in de neus op en wordt de luchtdoorgang kleiner.
Wil je meer weten over snurken tijden de zwangerschap? Lees dan verder op de pagina » ‘Snurken tijdens de zwangerschap‘.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *