Oorzaak snurken: zijligging

Snurk je als je op je zij slaapt? Vrijwel iedereen weet wat snurken is. Je doet het zelf of je hebt er weleens last van gehad. Of je nu een zijslaper, rugslaper of buikslaper bent, snurken is altijd mogelijk. Bij veel mensen leeft het idee dat een zijligging snurken voorkomt, maar helaas is dit toch niet altijd het geval.

Slaaphouding als oorzaak van snurken

De houding waarin je slaapt (slaaphouding), is een belangrijke oorzaak van snurken. Het snurken begint als er een vernauwing ontstaat van de luchtwegen tussen de neusgaten en stembanden. Als je slaapt, verslapt je tong en zakt tegen de keelholte aan en hierdoor maak je snurkgeluiden. Iemand die op zijn rug slaapt, snurkt het meest, maar ook een zijslaper snurkt.

Waarom snurk je als je op je zij slaapt?

Op zich is de zijligging een betere slaaphouding om snurken tegen te gaan dan de buikligging en de rugligging. Echter, ook de zijslaper snurkt. Als je op je zij slaapt, kan de tong nog steeds in de keelholte zakken en dus snurkgeluiden veroorzaken. Toch is de zijligging een betere manier om snurken te voorkomen dan de rugligging, omdat de spieren meer ontspannen zijn in de zijligging.

Wat kun je er tegen doen?

Wil je snurken tegengaan dan is een betere slaaphouding vinden belangrijk. Je kunt je slaaphouding aanpassen door bijvoorbeeld een anti-snurk t-shirt aanschaffen. Deze t-shirts bevatten een zachte schuimroller in de achterzijde van het shirt, dit voorkomt dat je op je rug draait. Daarnaast zijn er ook veel anti-snurk hulpmiddelen te krijgen. Welk hulpmiddel voor jou het beste is, hangt af van je slaaphouding en van hoe zwaar je snurkt.

Hulpmiddelen

Een belangrijk hulpmiddel tegen snurken, vooral voor de zijslaper is een hoofdkussen dat goede ondersteuning biedt. Door deze ondersteuning zullen de nek- en schouder spieren meer ontspannen. Hierdoor adem je gemakkelijker en snurk je minder. Bij een zijslaper moet de holte tussen nek en schouder goed opgevuld zijn.

Een ander effectief hulpmiddel tegen snurken is de anti-snurk snurkbeugel. Dit is een soort bitje dat je voor het slapen gaan in je mond doet. De snurkbeugel zorgt ervoor dat de kaken verder uit elkaar staan en je zo meer lucht krijgt tijdens het slapen.

Producten tegen snurken voor de zijslaper:

» Bekijk hier alle producten die helpen om de slaaphouding aan te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *