Narcolepsie
Ben jij altijd slaperig, val je overdag soms zomaar in slaap en word je vaak ‘s nachts wakker? Dan kan het zijn dat je last hebt van de slaapstoornis narcolepsie. Deze auto-immuunziekte kan voor veel problemen in het leven zorgen. Wat narcolepsie nu precies is, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen lees je in dit artikel.
Wat is narcolepsie?
Narcolepsie is een zeldzame slaapstoornis die ervoor zorgt dat jij ‘s nachts niet goed doorslaapt en overdag juist plotseling in slaap kunt vallen. De oorzaak was lang onduidelijk, maar er wordt nu vanuit gegaan dat het gaat om een auto-immuunziekte die zorgt voor een afbraak van hypocretine in het lichaam.
Symptomen van narcolepsie
Er zijn verschillende symptomen die er op kunnen wijzen dat jij last hebt van narcolepsie:
- Slaapaanvallen
Als je lijdt aan deze slaapstoornis, dan kun je overdag last krijgen van slaapaanvallen. Je voelt je niet alleen de hele dag moe, maar je kunt ook plotseling in slaap vallen terwijl je iets aan het doen bent. - Onderbroken slaap
‘s Nachts slaap je juist niet goed door, je wordt regelmatig even wakker waardoor je slaap steeds onderbroken wordt. - Hypnagoge hallucinaties
Ook kun je hypnagoge hallucinaties hebben, waarbij je dromen niet te onderscheiden zijn van de werkelijkheid. - Slaapverlamming
Bij narcolepsie heb je ook vaak last van slaapverlamming. Dit betekent dat je spieren even verlamd zijn, vaak vlak voor het slapen of vlak na het wakker worden. - Kataplexie
Ook overdag kun je last hebben van spierverslappingen, ook wel ‘kataplexie‘ genoemd. Hierdoor kun je zomaar vallen en niet in staat zijn om je te bewegen.
Oorzaken van narcolepsie
Waardoor wordt deze slaapstoornis nu veroorzaakt? In de meeste gevallen is er sprake van een auto-immuunziekte, die hypocretine in het lichaam afbreekt. Daarnaast kan in zeldzame gevallen ook een beschadiging van de hypothalamus of een hersentumor narcolepsie veroorzaken.
Wat is hypocretine?
In je hersencellen wordt het stofje ‘hypocretine‘ aangemaakt. Dit stofje zorgt voor je slaap- en waakritme. Heb je dit niet, dan kun je niet doorslapen en niet wakker blijven. Doordat bij narcolepsie deze stof afgebroken wordt of niet meer aangemaakt wordt, krijg je dus een slaapstoornis.
Diagnose
Herken jij bovenstaande symptomen? Dan wil je natuurlijk weten hoe de diagnose narcolepsie gesteld wordt. Er zijn verschillende testen die uitgevoerd kunnen worden in een slaaplaboratorium. Daarnaast kan ook door middel van een ruggenprik bepaald worden hoeveel hypocretine er in het lichaam aanwezig is.
Behandeling
Wordt deze slaapstoornis bij jou vastgesteld, dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Het is in de eerste plaats belangrijk om voor regelmaat te zorgen in wanneer je opstaat en naar bed gaat. Zorg voor voldoende beweging en vermijdt drugs en alcohol. Er zijn daarnaast verschillende medicijnen waar je baat bij kunt hebben. Sommige helpen om beter te slapen, andere zorgen er juist voor dat je wakker blijft. Let wel, dit is altijd symptoombestrijding, genezing is niet mogelijk.