Nachtzweten

Nachtzweten

Nachtzweten kun je niet echt direct behandelen, het is meestal een symptoom van iets anders. Als je erachter kunt komen waarom je zo zweet tijdens het slapen kun je deze oorzaak aanpakken.

Wat is nachtzweten?

Nachtzweten is ‘s nachts badend in het zweet wakker worden, door factoren die niet toe te wijzen zijn aan een te warme omgeving. Zoals een te dik dekbed of een te warme kamer. Bij nachtzweten, zweet je vanwege andere factoren. Nachtzweten komt voor bij zowel mannen als vrouwen.

Oorzaken nachtzweten:

Nachtzweten kan door veel verschillende factoren veroorzaakt worden, hieronder vind je een opsomming van een aantal bekende oorzaken:

 • Hormonale aandoeningen
 • Slaapapneu; door het kortstondig stoppen van de ademhaling (apneu) kun je meer gaan zweten.
 • Stress en spanning
 • Menopauze; door de opvliegers die ook ‘s nachts plaatsvinden.
 • Infecties; alle infecties die koorts veroorzaken. Van koorts ga je zweten.
 • Idiopathische Hyperhidrosis; bij deze aandoening is de oorzaak onbekend, maar mensen die dit hebben zweten veel meer dan gemiddeld, om hun lichaam af te laten koelen.
 • Medicijnen; bijvoorbeeld antidepressiva en geneesmiddelen die koorts verlagen.
 • Te laag bloedsuiker; dit komt vooral voor bij mensen met diabetes.

Wat kun je er zelf aan doen?

 1. Je kunt je slaaphygiëne proberen te verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het reguleren van de temperatuur in je slaapkamer. Ook een goede ventilatie van je kamer kan een positieve bijdrage leveren.
 2. Slaap in een katoenen pyjama onder katoenen lakens. Katoen ademt beter dan synthetisch.
 3. Op het moment dat je badend in het zweet wakker wordt kun je een warme douche nemen of een glas koud water drinken. Ook kun je gaan slapen op een badhanddoek, zodat je niet je hele bed hoeft te verschonen midden in de nacht.
 4. Draai regelmatig je kussen om, hierdoor blijft je hoofd koeler.

Behandelingen

Nachtzweten kun je niet echt direct behandelen, het is meestal een symptoom van iets anders. Als je erachter kunt komen waarom je zo zweet tijdens het slapen kun je deze oorzaak aanpakken. Als je misschien veel last hebt van opvliegers, zijn er verschillende medicijnen die je kunt gebruiken om deze te onderdrukken. En als het zweten komt door de medicatie die je neemt, kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om te veranderen van medicijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *