MRA (Mandibulair Repositie Apparaat)

0

Een MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) is een tandheelkundige snurkbeugel tegen snurken en slaapapneu. De beugel wordt ’s nachts gedragen ter voorkoming van snurken en bij bepaalde vormen van slaapapneu. Een MRA zorgt ervoor dat de onderkaak naar voren blijft staan waardoor de tong niet naar achter zakt in de mond. Hierdoor wordt het snurken gestopt en wordt de apneu (ademstilstand) voorkomen.

MRA (Mandibulair Repositie Apparaat)

Wat is een MRA?

Een MRA (de afkorting staat voor: Mandibulair Repositie Apparaat), ook wel snurkbeugel genoemd, is een tandheelkundige beugel die je ’s nachts draagt tijdens het slapen. De snurkbeugels zijn veelal gemaakt van speciaal medisch materiaal, zodat irritaties of vervelende reacties voorkomen worden. Ook zorgt dit ervoor dat de beugels lange tijd meegaan, gemakkelijk te onderhouden en goed schoon te maken zijn.

Hoe werkt een MRA?

Een MRA zorgt ervoor dat de onderkaak iets naar voren wordt geduwd tijdens het slapen, zodat de luchtweg vrij blijft. Op deze manier wordt het snurken opgelost en zal ook de slaapapneu afnemen of verdwijnen. De bruikbaarheid van een MRA is afhankelijk van de stand van de onderkaak en de aanwezigheid van een redelijk goed eigen gebit.

Soorten MRA’s

Er zijn vele soorten snurkbeugels. Welke het beste bij jouw past hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie af. Omdat elk gebit anders is zijn er ook vele varianten beugels. Je draagt een snurkbeugel tijdens het slapen, dus de pasvorm dient goed te zijn.

MRA op medische gronden

In sommige gevallen kun je op medische gronden een MRA aangemeten krijgen. Dit gaat dan in nauwe samenwerking tussen arts, slaapcentrum en tandarts. Een andere medische indicatie voor een MRA wordt afgegeven als je niet kunt wennen aan een CPAP (dit is een soort slaapmasker dat zorgt voor een constante luchtinvoer tijdens de slaap, zodat de luchtweg open blijft). Als je een MRA krijgt aangemeten op medische gronden, zal deze in de meeste gevallen worden vergoedt door de zorgverzekeraar. Lees hier meer over de ‘Vergoeding Snurkbeugel / MRA Zorgverzekering‘.

Snurkbeugel zonder medische indicatie

Als je een snurkbeugel niet vergoedt krijgt via de verzekeraar, kun je toch nog overgaan tot de aanschaf van een vrij verkrijgbare anti snurkbeugel. Je hebt dan de keuze om te gaan voor een model van honderden euro’s bij een gespecialiseerde kliniek, of je kunt kiezen voor een goedkoper alternatief. Er is namelijk een ruim aanbod van betaalbare en online te verkrijgen snurkbeugels.

Op Snurken.nl vind je een overzicht van een aantal populaire snurkbeugels en snurkbitjes welke je zelf (online) kunt aanschaffen en waarmee je jezelf honderden euro’s kunt besparen. De meeste van deze beugels zijn op maat te maken. Sommige hebben een meegeleverde ‘dentalkit’ die je terugstuurt naar de leverancier, die dan jouw beugel op maat maakt. Andere beugels zijn simpel zelf op maat te maken d.m.v. een afdruk van je gebit.


Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *