Insomnia (Slapeloosheid)

Insomnia (Slapeloosheid)

Last van slapeloosheid oftewel insomnia? Je wilt slapen, maar het lukt niet. Alles wat je moet weten over slapeloosheid en wat je er tegen kunt doen lees je in dit artikel.

Wat is insomnia?

Insomnia is een slaapstoornis. In de volksmond is het beter bekend als slapeloosheid. In Nederland heeft ongeveer 32% van de bevolking moeite met slapen. Het varieert van niet in slaap kunnen komen, regelmatig wakker worden tot een verkeerde slaaphygiëne.

Het is een misvatting om te denken dat mensen die niet kunnen slapen gewoonweg niet moe genoeg zijn. Mensen die aan deze slaapstoornis lijden zijn vaak lichamelijk en psychisch uitgeput. Zodra vastgesteld kan worden wat de reden is voor het slechte slapen kan een behandelplan worden opgesteld.

Oorzaken van slapeloosheid:

 • Geluid of licht: Fel licht van bijvoorbeeld een wekker of een druppende kraan.
 • Medicatie: Het kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen.
 • Stress: Zorgen over geld, werk of de kinderen geeft aanzet tot piekeren.
 • Lichamelijk ongemak: Niet in de gewenste slaaphouding kunnen liggen door een lichamelijke beperking.
 • Allergie: Heeft u last van allergieën dan heeft u waarschijnlijk ook last van een slechte ademhaling of benauwdheid. Dit is stresserend voor het lichaam.
 • Hersenletsel: Een slaapstoornis kan ook een neurologisch probleem aangeven.
 • Slechte slaaproutine: Vooral mensen die in wisselende diensten werken hebben hier last van. Het slaapritme is verstoord.
 • Overactieve schildklier: Niet kunnen slapen is één van de symptomen.
 • Bipolaire stoornis/manie: psychiatrische aandoening.
 • Depressie: Piekeren of burn-out.
 • Prion: Een zeldzame en erfelijke genetisch mutatie in de eiwitmoleculen met fatale afloop.

Wat zijn de risico’s en gevaren van Insomnia?

Het lichaam en met name de hersenen hebben rust nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Krijgt je lichaam niet de kans om zichzelf als het ware op te laden tijdens het slapen dan takelen de hersenen en lichaam langzaam af. Slaapgebrek heeft invloed op de concentratie, psychische gezondheid, denk- en inschattingsvermogen, gewicht, huid, hart- en vaatziekten, suikerspiegel en libido. Functioneer je niet optimaal dan kunnen er ongelukken gebeuren.

Oplossingen en behandelingen voor slapeloosheid

Het is wijsheid om te beginnen met het elimineren van cafeïne, tabak, alcohol en pittig of vettig eten. De oorzaak is in veel gevallen gerelateerd aan de slaapomgeving. Verduisterende gordijnen ophangen of een tikkende klok verwijderen kunnen al een wereld van verschil maken. Denk je dat de oorzaak niet aan jouw slaapkamer ligt, overleg dan even met de huisarts om eventuele psychische en lichamelijke oorzaken uit te sluiten. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.

Producten bij Slapeloosheid:

» Bekijk hier alle producten bij slapeloosheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *