Hypnagoge schok (slaapstuipen)

Dit heb je vast wel al eens meegemaakt; je ligt lekker in te dommelen wanneer je plotseling het gevoel hebt dat je valt. Je viel gelukkig niet, maar toch schrik je ineens wakker van deze vreemde gebeurtenis. Klinkt dit je bekend in de oren? Je hebt een hypnagoge schok ervaren.

Hypnagoge schok (slaapstuipen)

Wat is een hypnagoge schok?

De ‘val’ waarover we het hierboven hadden, wordt dus een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Bij een slaapstuip trekken de spieren ongecontroleerd samen. Slaapstuipen kunnen zich tijdens de volledige slaapcyclus voordoen. Ze worden echter enkel opgemerkt als ze optreden tijdens de overgang van waken naar slapen. Je hebt dan het gevoel alsof je valt of een elektrische schok krijgt.

Mogelijke oorzaken van een hypnagoge schok

De exacte oorzaak van slaapstuipen is nog niet geheel bekend. Tot op heden zijn er twee leidende hypotheses.

De eerste hypothese stelt dat de slaapstuip het gevolg is van spieren die zich ontspannen. Tijdens de REM-slaap zijn de spieren namelijk verlamd, om te vermijden dat je jouw dromen gaat uitvoeren. Als de spieren zich ontspannen op het moment dat het waarnemings gedeelte van je brein nog actief is, kan dat zorgen voor verwarring. Je brein zal denken dat je valt en als gevolg daarvan zullen je spieren zich aanspannen: dit zorgt voor de welbekende schok.

De tweede hypothese stelt dat er een verband is tussen stress en slaapstuipen. Hypnagoge schokken lijken namelijk vaker voor te komen als je angstig, gestresseerd of moe bent.

Relatie slaapstuipen en ‘Rusteloze Benen Syndroom’

De meeste mensen ervaren wel eens een slaapstuip. Als je echter een steeds terugkerende, schokkende beweging voelt in je benen, dan is er misschien wel iets meer aan de hand. Wanneer de slaapstuipen gepaard gaan met een branderig, vervelend gevoel in de benen, is het mogelijk dat je leidt aan het ‘Rusteloze Benen Syndroom‘ of ‘RLS‘. Deze aandoening kan de slaap ernstig verstoren.

Conclusie

Een hypnagoge schok is heel normaal en volledig ongevaarlijk. Het is hoogstens een beetje vervelend om wakker te schrikken, maar meestal val je snel weer in slaap. Heb je echter vaak last van slaapstuipen in combinatie met een branderig gevoel in de benen, ga dan eens langs bij de huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *