Diabetes en snurken

Diabetes en snurken

Diabetes is een veel voorkomende aandoening die vaak het gevolg is van een ongezond eet-en leefpatroon met ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging. Het is een stofwisselingsziekte met een te hoge concentratie aan glucose (suiker) in uw bloed. Diabetes en snurken gaan dus hand in hand doordat overgewicht één van de meest voorkomende oorzaken van snurken is.

Insuline is een hormoon dat door uw pancreas wordt aangemaakt en ook uw vetopslag en vetverbranding regelt. Het heeft dan ook een belangrijke invloed op overgewicht. Hoe hoger uw insulinegehalte hoe meer vet je opslaat.

Tekort aan insuline

Diabetes of suikerziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline. Dat gaat vaak samen met ongevoeligheid voor insuline. Dan stijgt het glucosegehalte in uw bloed en verloopt uw natuurlijk verouderingsproces sneller dan normaal.

Soorten Diabetes

Zo spreken we van diabetes type 1 en type 2.

» Type 1: ontstaat vaak op jonge leeftijd, meestal vanaf ons veertigste. Ontwikkeld zich langzaam, eerst met weinig of geen klachten. In dit geval hebt u levenslang extra insuline nodig.

» Type 2: of ouderdomsdiabetes ontstaat op oudere leeftijd maar komt nu ook meer en meer bij jongeren voor. De grotere behoefte aan insuline kun je onmogelijk zelf aanmaken. Je bent dan insuline resistent. Komt in sommige families meer voor dan in andere en is dus erfelijk. Andere veel voorkomende oorzaken zijn overgewicht en een tekort aan lichaamsbeweging. De behandeling start met afvallen en meer beweging. Gezond en natuurlijk eten is belangrijk. In een later stadium kan extra insuline nodig zijn.

Koolhydraten

Koolhydraten spelen een hoofdrol bij het onder controle houden van suikerziekte, een verzamelnaam voor allerlei soorten suiker en zetmeelproducten. Je vind beiden vooral in:

» Alle soorten wit brood
» Geraffineerde witte deegwaren en in zilvervliesrijst
» Fruit
» Snoep, koekjes, gebak en chips
» Kant en klare voeding, ook in sauzen en in soepen in blik
» Diepvriesmaaltijden
» Bewerkte voeding en bewerkt vlees vooral als broodbeleg zoals wordt, salami en paté etc..
» Melk en melkproducten

Afvallen in een gezond eetpatroon

Overgewicht is een belangrijke oorzaak van deze aandoening. Bij overgewicht ben je minder gevoelig voor insuline. Voor hetzelfde resultaat is er meer insuline nodig en dat kun je onmogelijk aanmaken. Meer opgeslagen vet verbranden en afvallen is nodig om je insulineproductie te normaliseren. Afvallen doe je niet met een dieet, maar d.m.v. een gezond eet-en leefpatroon.

Diabetes en snurken

Snurken en slaapapneu zorgen voor extra gezondheidsklachten. Snurkers lopen een groter risico op suikerziekte. Ze slapen slecht en dat heeft een negatieve invloed op onze bloedsuikergehalte. Zo ben je niet goed in staat de bloedsuikerspiegel te regelen. Na slechte nachtrust moet je meer insuline spuiten dan na een maaltijd. Slaap je moeilijk in, slaap je slecht en blijven deze klachten aanhouden? Raadpleeg dan zeker je huisarts.

Diabetes en snurken voorkomen

Diabetes ontstaat als gevolg van het te weinig of helemaal niet aanmaken van insuline, een hormoon dat uw metabolisme of stofwisseling activeert. Een actieve stofwisseling heeft ook een gunstig effect op de vetverbranding. Bij diabetes is het bloedglucosegehalte te hoog. Daar kun je zelf veel aan doen door:

» Drie grote maaltijden per dag te vervangen door zes of acht kleinere eetmomenten waardoor uw bloedsuikerspiegel stabieler blijft.
» Geen enkele maaltijd over te slaan en nooit zonder ontbijt de deur uit te gaan.
» Gezond, natuurlijk, evenwichtig en gevarieerd te eten.
» Meer vezelrijke voeding te eten: die zorgen er voor dat glucose langzamer wordt opgenomen in het bloed.
» Meer te bewegen: dagelijks een half uurtje wandelen, joggen fietsen of zwemmen op eigen tempo volstaan.

Producten bij diabetes:

» Alle producten bij diabetes en suikerziekte vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *