CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)

0
CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)

CPAP is de afkorting voor Continuous Positive Airway Pressure. Een CPAP wordt ingezet als behandeling voor ernstige OSAS (Obstructief SlaapApneu Syndroom).

Wat is een CPAP-apparaat?

Dit apparaat bestaat uit een luchtpomp, een slang, met daaraan een slaapmasker bevestigd. Je kunt het apparaat overal mee naartoe nemen, want het is vrij te verplaatsen. Het masker draag je tijdens het slapen en de pomp staat gewoon op het nachtkastje zijn werk te doen.

Als uit het slaaponderzoek of de slaapendoscopie de diagnose ‘obstructief slaapapneu’ komt, kan de oplossing bestaan uit deze therapie.

Hoe werkt het?

Het apparaat blaast lucht in de luchtpijp via de mond en/of de neus. Dit zorgt ervoor dat er een positieve druk wordt opgebouwd in de luchtweg, waardoor de luchtwegen tijdens het slapen open blijven. Op deze manier vindt er geen ademstilstand (apneu) meer plaats en verdwijnt in de meeste gevallen het snurken.

Soorten

  • De standaard CPAP
    Deze werkt met een vaste druk. De hoogte van de druk is vooraf bepaald aan de hand van een proefperiode.
  • De automatische CPAP (ook wel APAP of auto-PAP genoemd)
    Deze meet en past de druk automatisch aan naar de behoefte van de gebruiker tijdens het gebruik.
  • De BiPAP
    Als de overdruk van een standaard apparaat niet effectief werkt, wordt een BiPAP ingezet. Een BiPAP zorgt voor een drukverschil tussen de inademing en de uitademing.

Maskers

Waarschijnlijk zijn de CPAP-maskers het meest belangrijke onderdeel van een CPAP. Deze dient natuurlijk goed zijn functie uit te voeren, maar moet natuurlijk ook comfortabel zitten. Er zijn drie verschillende types maskers:

  1. Het masker dat zowel de neus als de mond bedekt, het zogenaamde Full-Face CPAP Masker. Deze versie wordt meestal toegepast bij gebruikers die hardnekkig door de mond blijven ademen.
  2. De neuskap. Deze bedekt alleen de neus en is het meest gebuikte type.
  3. De neusdoppen. Dit zijn kleine dopjes die op de neusgaten drukken. Dit type wordt voornamelijk gebruikt door rustige slapers met een lage druk.

Als je overweegt om een van de CPAP maskers aan te schaffen, neem dan eens een kijkje in onze selecties: Full-Face CPAP maskersCPAP Neusmaskers of CPAP toebehoren en accessoires.

Vergoeding

Deze therapie wordt alleen toegepast op medische gronden en wordt door de meeste zorgverzekeraars geheel vergoedt. Als je in aanmerking komt word je door de longarts aangemeld bij een leverancier. De arts bepaald welk soort apparaat je krijgt en van welke leverancier. Hierin heb je weinig te vertellen. Lees hier meer over de ‘Vergoeding CPAP-apparaten zorgverzekering‘.

Slapen met een CPAP

Slapen met een masker op is niet altijd prettig. De meeste mensen kunnen er na een periode wel aan wennen, zeker als u merkt dat het werkt. U zult met meer energie wakker worden en u minder prikkelbaar voelen. De vermoeidheid zal met verloop van tijd afnemen. Dit is natuurlijk niet altijd het geval. In sommige gevallen kan de gebruiker echt niet wennen aan het slapen met een masker op. Als dit het geval is zal er naar andere oplossingen voor het probleem gekeken moeten worden. U kunt hierbij denken aan een snurkbeugel ofwel MRA. Het voordeel is dat, omdat u niet kunt wennen aan uw CPAP, de zorgverzekeraar hoogstwaarschijnlijk op medische gronden de MRA wel volledig zal vergoeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *