Behandelingen tegen snurken

Behandelingen tegen snurken

Op deze pagina vind je een overzicht van de mogelijke (medische) behandelingen bij snurken en Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). Ook vertellen we je meer over de manier waarop de diagnose tot stand komt en welke behandelingen bij de desbetreffende diagnoses passen.

Diagnose

Een slaaponderzoek is de eerste stap naar een diagnose. Ook kan de KNO-arts overgaan tot het uitvoeren van een slaapendoscopie. Zo kan de arts erachter komen waar de oorzaak van de aandoening te vinden is.

Bij minder heftige vormen van slaapapneu biedt een operatie aan het neustussenschot of het verwijderen van poliepen soms al uitkomst. Door het verwijderen van de keel- en/of neusamandelen wordt bij kinderen het snurken behandelt.

De behandeling van een zwaardere vorm van het slaapapneu syndroom is afhankelijk van de ernst van de gevonden afwijking. Een slaaponderzoek, ofwel polygrafie, wordt ingezet om de ernst van het snurken en/of apneu (ademstilstand) vast te stellen. De registratie van dit onderzoek vindt plaats tijdens de natuurlijke slaap ’s nachts. De behandelend arts stelt een diagnose vast aan de hand van dit slaaponderzoek. Zo kan, in samenspraak met de patiënt, bepaalt worden welke van de onderstaande therapieën, ingrepen of behandelingen tegen het snurken ingezet kan worden.

Slaaponderzoek (polygrafie)

Een slaaponderzoek (polygrafie) is de standaardtest voor de diagnose van het obstructieve slaapapneu syndroom (OSAS). Dit onderzoek registreert de natuurlijke slaap van de patiënt. De registratie van dit onderzoek vindt ’s nachts plaats tijdens de natuurlijke slaap in het ziekenhuis of thuis.
Meer informatie over dit onderzoek vind je op de pagina » ‘Slaaponderzoek (Polygrafie)’.

Slaapendoscopie

Een slaapendoscopie is een onderzoek op de polikliniek waarbij de KNO-arts kijkt naar de mogelijke oorzaken van het snurken en de apneus. Soms gaat dit onderzoek onder narcose.
Meer informatie over dit onderzoek vind je op de pagina » ‘Slaapendoscopie’.

MRA (Mandibulair Repositie Apparaat)

Een MRA, ook wel anti snurkbeugel genoemd, is een tandheelkundige beugel die je ’s nachts draagt tijdens het slapen. Deze therapie wordt ingezet bij snurken en bij lichte vormen van slaapapneu.
Lees meer over deze therapie op de pagina » ‘MRA (Mandibulair Repositie Apparaat)’.

CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)

Een CPAP-apparaat bestaat uit een luchtpomp, een slang, met daaraan een slaapmasker bevestigd. ’s Nachts tijdens de CPAP-therapie brengt een compressor positieve luchtdruk in de luchtwegen. Er zijn verschillende CPAP-maskers, afhankelijk van de oorzaak van de slaapapneu. Er is een onderscheid te maken tussen een neus-masker, een mond-masker of een ‘full-face’ masker. Wil je meer weten over deze therapie? Check dan de pagina » ‘CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)’.

UPPP (Uvulo-palato-pharyngo-plastiek)

Bij een UPPP ingreep wordt een deel van de huig en beide keelamandelen verwijdert. Door deze ingreep ontstaat er meer ruimte in de keel, zodat het snurken en/of de slaapapneu vermindert of zelfs verdwijnt.
Meer informatie over deze medische ingreep vind je op de pagina » ‘UPPP (Uvulo Palato Pharyngo Plastiek)’.

Somnoplastiek (Gecontroleerde littekenvorming)

Als trillingen van het gehemelte het snurken veroorzaken is ‘Somnoplastiek‘ een goede behandeling. Deze ingreep bestaat uit het verstijven van de huig en het zachte gehemelte door middel van gecontroleerde littekenvorming. Deze methode is een minder effectieve behandeling, maar is ook minder ingrijpend dan UPPP. Meer informatie over deze ingreep vind je hier » ‘Somnoplastiek (Gecontroleerde littekenvorming)’.