Alles over: Melatonine

Melatonine

Structuurformule van melatonine

Grote kans dat je wel eens hebt gehoord van ‘melatonine‘. Maar wat is het nu eigenlijk precies? En kan je het zelf kopen? In dit artikel zullen al je vragen beantwoord worden!

Wat is melatonine?

Melatonine is een slaaphormoon dat door de pijnappelklier in de hersenen wordt aangemaakt. De stof wordt op natuurlijke wijze door je lichaam aangemaakt wanneer het donker wordt. Dat merk je ook, want veel mensen beginnen zich slaperiger te voelen naarmate het donkerder wordt.

Hoe werkt melatonine?

Melatonine werkt op je waak- en slaapritme. Als je te weinig van dit hormoon in je lichaam hebt, kan het zijn dat je erg waakzaam blijft en daardoor lastig in slaap komt. Als je te veel van dit hormoon in je lichaam hebt, ben je vaak erg moe.

Tabletten met melatonine kunnen je helpen om ’s avonds in slaap te komen, omdat het een aanvulling is op de natuurlijke hoeveelheid melatonine die je lichaam zelf al aanmaakt. Wanneer je lastig in slaap komt, bestaat de kans dat je lichaam te weinig hormonen op een natuurlijke wijze aanmaakt. Het slikken van een tabletje kan er dan ook voor zorgen dat je makkelijker in slaap valt.

Gebruik

Meestal neem je de stof in tabletvorm in. Het is afhankelijk van het soort tabletjes en de dosering die je inneemt wanneer je precies de tabletten in moet nemen. Vaak is dit een half uur tot een paar uur voor het tijdstip dat je wil slapen. De pillen zijn vaak klein en dus gemakkelijk in te nemen.

De voor- en nadelen

Het grootste voordeel is dat het als een veilig slaapmiddel wordt gezien. Melatonine is immers een lichaamseigen stof, wat erin resulteert dat het eigenlijk heel weinig schade kan toebrengen aan je lichaam. Wel wordt door veel artsen gesteld dat het bij de meeste slaapstoornissen niet goed werkt. Het wordt dan ook eigenlijk alleen door artsen aangeraden wanneer je nog lang last hebt van de klachten van een jetlag. Echter zijn er veel mensen die zeggen baat te hebben bij zelfmedicatie, dus mocht je last hebben van slaapproblemen dan is het altijd het proberen waard.

Echter is het wel aan te raden om melatonine altijd te gebruiken in overleg met een arts of apotheker. Een klein percentage mensen heeft namelijk last van melatonine opstapeling. Dit houdt in dat de melatonine ’s nachts niet goed wordt afgebroken, waardoor je overdag juist extra moe bent.

Bij ernstige slaapstoornissen werkt deze stof dus vaak niet. Echter zou je het ook kunnen gebruiken als voedselsupplement, door het bijvoorbeeld ’s avonds bij het avondeten al in te nemen. Op deze manier zal in je lichaam de aanmaak van deze stof gestimuleerd worden, waardoor je sneller in slaap komt.

Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *